Közzétették az idei érettségire vonatkozó egészségvédelmi szabályokat

2022.01.21. 19:29

Saját honlapján ismertette az idei május-júniusi érettségi vizsgákra vonatkozó egészségvédelmi intézkedéseket és szabályokat az Oktatási Hivatal (OH). Idén is marad a másfél méteres távolságtartás és a termenként tízfős létszámkorlátozás.

A listán szereplő 19 pontból 10 vonatkozik az írásbeli vizsgák, 7 a szóbeli vizsgák lebonyolítására, míg 2 a vizsgadolgozatok megtekintésére. A vizsgaszervezőkre és a tanárokra vonatkozó maszkviselésről az adott intézmény vezetője dönt, a diákoknak viszont nem kötelező, csak ajánlott a viselés.

Részletes szabályok az érettségi írásbeli vizsgák lebonyolításában:

  1. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt a vizsgázók a legrövidebb úton és idő alatt foglalják el kijelölt helyüket a vizsgateremben, valamint hogy az egészségvédelmi szabályokat tartsák be.
  2. Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. Kérik, hogy ennek rendszeres használatára hívják fel a vizsgára felügyelők és a vizsgázók figyelmét is.
  3. A vizsgateremben a vizsgázók számának korlátozása (maximum 10 fő), valamint a minimum másfél méteres távolság biztosítása szükséges. Az írásbeli vizsga megszervezésekor, beosztásakor és a vizsgaterem berendezésekor ezek betartására kiemelt figyelemmel kell lenni.
  4. A vizsgák lebonyolítása egyes részleteiben (személyazonosság igazolása, segédeszközök ellenőrzése) a hétköznapi élet során (vásárláskor, személyes ügyintézéskor) alkalmazott, a személyes kontaktust minimálisra csökkentő eljárások alkalmazandók a megfelelő biztonságos távolság megtartásával.
  5. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános és helyi szabályai érvényesek.
  6. A védőmaszk viseléséről a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára az adott intézmény vezetője rendelkezik.
  7. A védőmaszk viseléséről a vizsgázók számára a vizsgák előtt és után az adott intézmény vezetője rendelkezik. Az írásbeli vizsga alatt a maszkviselés a vizsgázók számára ajánlott, de nem kötelező.
  8. Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a vizsgateremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.
  9. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgadolgozat leadása után a vizsgázók a legrövidebb úton és idő alatt hagyják el a vizsga helyszínét, épületét.
  10. A vizsgaszervezők feladata, hogy vizsgahelyszínenként gondoskodjanak legalább egy vizsgaterem és felügyelői létszám szükség szerinti bevonásáról arra az esetre, amennyiben valamely vizsgacsoportot előre nem látott okok miatt két részre kell bontani.

A vizsgadolgozatok megtekintésekor:

  1. A megtekintéskor az intézmények munkatársai, valamint a megtekintésre érkezők számára a védőmaszk viseléséről az adott intézmény vezetője rendelkezik.
  2. A megtekintés folyamatát és biztonságát elősegítheti, ha a vizsgázó a vizsgadolgozatot laponként lefényképezi, és utána azonnal elhagyja a megtekintés helyszínét. Emellett – ahol ehhez a feltételek megteremthetők – megengedett a vizsgadolgozat beszkennelése és elektronikus elküldése a vizsgázónak.

Az érettségi szóbeli vizsgák lebonyolításában:

  1. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt, a vizsgák alatt és után a vizsgázók az épületben és a várakozóhelyiségekben ne csoportosuljanak, az egészségvédelmi szabályokat tartsák be.
  2. Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. Kérik, hogy ennek rendszeres használatára hívják fel a vizsgáztatók, a vizsgán közreműködők és a vizsgázók figyelmét is.
  3. A vizsgateremben a jelen lévő személyek között a minimum másfél méteres távolság biztosítása szükséges. A szóbeli vizsga megszervezésekor, beosztásakor és a vizsgaterem berendezésekor ennek betartására kiemelt figyelemmel kell lenni.
  4. A vizsgák lebonyolítása egyes részleteiben (személyazonosság igazolása, segédeszközök ellenőrzése) a hétköznapi élet során (vásárláskor, személyes ügyintézéskor) alkalmazott, a személyes kontaktust minimálisra csökkentő eljárások alkalmazandók a megfelelő biztonságos távolság megtartásával.
  5. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános és helyi szabályai érvényesek.
  6. A védőmaszk viseléséről a vizsgázók és a vizsgáztatók számára a vizsgák előtt és után az adott intézmény vezetője rendelkezik. A szóbeli vizsga alatt a maszkviselés a vizsga közreműködői és a vizsgázók számára ajánlott, de nem kötelező.
  7. Javasolt, hogy a vizsgaelnök a vizsgaszabályzat 35. § (1) bekezdésében szabályozott jogával élve – az egészségügyi kockázatra való tekintettel – a vizsga nyilvánosságát zárja ki.