Lejárt okmánnyal is lehet szavazni

image 6483441
2022.01.21. 17:21
Az új év változásait ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Jelentős változásokat hozott az új év, ezekkel kapcsolatban adott tájékoztatást Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán közzétett videóüzenetében.

Szóba került többek között

  • a fiatalok szja-mentessége,
  • a gyermekes szülők adó-visszatérítése,
  • a megváltozott karanténszabályok,
  • a kamat-, az üzemanyag- és a rezsiköltségek, valamint
  • a hat élelmiszer árára vonatkozó árstop is.

Ezekkel a témákkal kapcsolatban érkeztek be a kormányszóvivőhöz kérdések, amelyeket megválaszolt.

Lejárt a személyi igazolványom, de a veszélyhelyzet miatt még nem kellett megújítanom. Így is fogok tudni szavazni az országgyűlési választáson?

Így is részt lehet venni a választáson, de fontos, hogy január 1-jétől hatályát vesztette az a kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után hatvan napig érvényesek a papírok – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra. Hozzátette: 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbítania a lejárt okmányait.

Azok a diákok, akik a decemberi munkáért járó fizetést január 15-ig kapták meg, jogosultak-e már a 25 év alattiak szja-kedvezményére?

Január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésétől, egészen annak a hónapnak a végéig, amelyben betöltik a 25. életévüket. Ezt először a januári fizetésüknél érezhetik meg, amit a legtöbben februárban kapnak meg – emelte ki a kormányszóvivő. Hozzátette: az adókedvezmény már a januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha az érintett megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért január 10. után fizeti ki a munkáltató.

Kire érvényes a 25 év alattiak szja-mentessége?

Az adókedvezmény azokra a dolgozó fiatalokra alkalmazható, akik már betöltötték a 15. életévüket, de még nem múltak el 25 évesek. Az szja-mentesség annak a hónapnak a végéig érvényes, amikor a születésnap van – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. A diákszövetkezeteken keresztül munkát vállaló 25 év alattiaknak is jár az szja-mentesség. Ez az adókedvezmény a katás munkavállalókat is érinti.

Ki és mikor kapja meg a családi adó-visszatérítést?

A családi adó-visszatérítést február 15-ig mindenki visszakapja. Akik nem nyújtották be határidőre a Visszado-nyilatkozatot, és az utalási adatokat nem ismeri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az szja-bevallásban kérhetik a családi adó-visszatérítést – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, hogy ebben az esetben a bevallástól számított harminc napon belül visszakapják az összeget.

Lesz online oktatás?

A kormány a legkevesebb korlátozásra törekszik. Abban az estben, ha valaki elkapja az osztályból a koronavírust, izolálni kell. Akik vele érintkeztek, de oltottak és tünetmentesek, azokra nem vonatkozik a karantén – magyarázta a szóvivő. Azoknak a gyerekeknek a számára, akikre nem vonatkozik a karantén, az iskolai oktatás hagyományos módon történik – tette hozzá.

Azok a termékek, amelyekre vonatkozik az árstop, és akciósan árulták, most is akciós áron érhetők el? Lesz-e egységes ár?

Nem lesz egységes ár, minden boltban február 1-jétől legfeljebb azon az áron árusíthatják ezeket a termékeket, amilyen áron tavaly október 15-én voltak. Ha le voltak árazva a termékek, akkor az azt megelőző, nem kedvezményes bruttó kereskedelmi árat kell alkalmazni – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra. Hozzátette: az intézkedés három hónapig lesz érvényben.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)