Szijjártó Péter: Az élelmiszer-ellátás gerincét alkossák magyar cégek!

2022.01.21. 14:05
A koronavírus-járvány alatt felértékelődött az önellátás képessége, ezért a kormány célja, hogy az élelmiszer-ellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

A miniszter a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új beruházásának bejelentésén arról beszélt, hogy a pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni. Kiemelte, hogy az elmúlt két évben súlyos kihívásokkal kellett szembesülni, és új korszak kezdődött a világgazdaságban, amelynek részeként megindult a nemzetközi piacok újrafelosztása.

Az új kihívások azonban új lehetőségeket is jelentenek Magyarország számára. Azok a szereplők lehetnek igazán sikeresek, amelyek a nehézségekre leépítések helyett beruházásokkal válaszoltak. Magyarország gazdasága ennek megfelelően tavaly minden idők egyik legjobb évét zárhatta

– fogalmazott. A mélykúti üzem most bejelentett bővítése mintegy 6,5 milliárd forintból valósul meg, amelyhez az állam 2,2 milliárd forint támogatást biztosít, amiért cserébe a cég ötszáz munkahely megőrzésére vállalt kötelezettséget. A miniszter ennek kapcsán arról számolt be, hogy a vállalat kilencven százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából hetven százalékát külföldön értékesíti.

Végül leszögezte, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart ezért is stratégiai ágazatként kell kezelni. Majd tudatta, hogy az élelmiszeriparnak tavaly 16 százalékkal nőtt a termelési értéke, amely több mint négyezer milliárd forint volt. Az ágazat 145 ezer embernek ad munkát jelenleg Magyarországon.