Botrány a budapesti gimnáziumban: félbeszakadt az írásbeli felvételi vizsga

DROTI20150117017
2022.01.22. 15:13 Módosítva: 2022.01.22. 18:28

Ma írta meg a középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 ezer tanuló. Kiderült, hogy az egyik intézményben szabálytalanság történt a felvételi vizsga közben, ezért meg kellett szakítani az eljárást.

Az Emmi közleménye szerint az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett rendben zajlott a felvételi eljárás. A vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy 20 százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal.

Az ellenőrök egy intézményben komoly szabálytalanságot észleltek. A magyarfeladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat adhatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia – közölték. Az Index úgy értesült, hogy az érintett intézmény a Kürt Alapítványi Iskola.

A Kürt Alapítványi Iskolában is ma írják a gimnáziumi felvételiket, de pár kisgyerek öt perccel hamarabb nyitotta ki a magyarfeladatsort, mint kellett volna, ezért az egész iskolában lefújták a magyarfelvételi írását. Tomboló szülők, síró gyerekek

– idézte fel a történteket egy olvasónk.

A hvg.hu-nak az egyik szülő azt mondta: értelmetlennek tartja, hogy egy ilyen eset miatt ennyi gyerek ne írja meg a felvételit. Hozzátette:

A gyerekeknek szeptember óta erről a felvételiről szólt az életük, nem aludtak, stresszelnek. Erre most kiderül, hogy nem írhatják meg.

Emmi: súlyos szabálytalanságot követett el az iskola

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről arról kell tájékoztatnom, hogy szó nincs arról, hogy „pár kisgyerek öt perccel hamarabb nyitotta ki a magyarfeladatsort, mint kellett volna”

– tájékoztatta szerkesztőségünket cikkünk megjelenése után Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Közölte: a feladatlapokat bontási jegyzőkönyv felvétele mellett legkorábban fél tízkor, a vizsga kezdete előtt fél órával lehetett volna felbontani. Ez azért van így, mert akkorra a felvételizők már a teremben ülnek, ha a bontás során bárki meglát egy feladatot, már nem tudja a megoldást eljuttatni egy felvételizőhöz sem – tette hozzá.

Amikor az ellenőrök megérkeztek, jóval fél tíz előtt, akkorra a feladatlapokat az intézmény vezetése már felbontotta, ami súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget – idézte fel a történteket az államtitkár. Aláhúzta: a gimnázium vezetésének egyértelmű szabálytalansága miatt a feladatlapokat a felvételizőknek az adott helyszínen ki sem osztották.

Maruzsa Zoltán szerint téves feltételezés, hogy az ellenőrök jártak volna el túl szigorúan, valójában a felvételiztető intézmény súlyos szabálytalanságáról van szó. Az ellenőrzéseknek éppen az a szerepük, hogy sehol ne lehessen jogosulatlan előnyhöz jutni, adott esetben csalni, ez minden felvételiző érdeke – hangsúlyozta az államtitkár.

Január 27-én írhatják meg a felvételit a diákok

A magyarfelvételit a pótnapon, január 27-én, csütörtökön tudják megírni a felvételizők – közölte érdeklődésünkre Molnár Lajos, a Kürt Alapítványi Iskola vezetője. Válaszában azt írta:

Iskolánkban a mai középfokú iskolákba történő felvételi magyarrésze nem zajlott le. Ennek oka az volt, hogy az iskola munkatársai a felvételi lehető legjobb, időben történő előkészítése érdekében nem az előírás szerinti időpontban, nem 9 óra 30 perckor, hanem hamarabb, 9 óra 10 perc körül nyitották ki a magyarfeladatlapokat. A hatósági ellenőrzésre érkező Fővárosi Kormányhivatal munkatársai ezt észlelték, ezért elrendelték a magyarfelvételi elhalasztását. A magyarfelvételit a pótnapon, január 27-én, csütörtökön tudják megírni a felvételizők iskolánkban.

A matematikafelvételi esetében a felvételizők dönthettek, hogy megírják-e ma a felvételit, vagy sem. Aki úgy döntött, hogy nem írja ma meg, annak ugyancsak a pótnapon, január 27-én, csütörtökön lesz erre lehetősége az iskolában – tudatta Molnár Lajos. Az intézmény az érintett családok, diákok és szülők elnézését kérte a helyszínen és a honlapjukon közzétett közleményükben is.

A szabályok, előírások betartására minden esetben nagyon ügyelünk. Ez nem jelenti azt, hogy ne fordulna elő, hogy hibázunk. Ez esetben is ez történt, a legjobb szándék mellett is. Az ügyben természetesen vizsgálatot indítottunk, s a szükséges intézkedéseket meg fogjuk hozni

– közölte az intézményvezető.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel