Ötödik hullám: a működőképesség határára kerültek az iskolák?

D ATI20210510004
2022.01.22. 10:02 Módosítva: 2022.01.22. 10:02
Az Emmi szerint az omikron-variáns továbbra sem okoz gondot az iskolákban és az óvodákban, a pedagógus-szakszervezetek képviselői ugyanakkor továbbra is mást mondanak. Ötödik hullám ide vagy oda, ma országszerte 73 ezren írnak középfokú írásbeli felvételi vizsgát a gimnáziumokban.

Az iskolák 1, az óvodai csoportok 3 százalékában van jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Portfolio megkeresésére.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lapnak ugyanakkor elmondta: ez a szám a valóságban jóval magasabb lehet, tudnak többek közt olyan budapesti iskoláról, ahol 16 osztályból 9 került karanténba, valamint olyan budaörsi intézményről is, ahol csupán a gyerekek csak 40 százaléka vett részt a tanítási órákon ezen a héten.

Az érdekvédő emellett kiemelte: kezd beigazolódni a járványügyi szakemberek korábbi jelzése, miszerint az omikron-variáns és az ötödik hullám miatt 

január közepére az oktatás a működőképesség határára kerülhet.

Az Indexnek múlt héten Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja beszélt arról, hogy egyre több szülő szorgalmazza, hogy vezessék be a digitális oktatást, míg más családok éppen ettől tartanak.

A szülők egy része már azt is kérdezte, hogy miért nem követelünk általános digitális oktatást, míg mások éppen attól tartanak, hogy hamarosan bevezetik. Mindez arra utal, hogy valóban sok a fertőzött diák. Szerencsére az általuk mutatott tünetek kevésbé súlyosak, így viszont nem kizárt, hogy az esetek egy jelentős részére fény sem derül. Ezért javasoltuk korábban, hogy legyenek rendszeres tesztelések – természetesen ne a családok terhére –, de hiába

– mondta Nagy Erzsébet. Azóta kijött a friss rendelet, mely tisztázza, hogy digitális munkarendet továbbra sem rendelnek el teljes osztályokra kiterjedően, a legfrissebb, iskolákat érintő intézkedésekről itt írtunk részletesen.

 Szigorú szabályok mellett felvételizhetnek a diákok

Ahogy arról korábban már szintén írtunk, ma tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok számára. 10 órától 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek. A szabályok értelmében a vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább másfél méteres védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb tíz fő tartózkodhat.

(via Portfolio)

(Borítókép: diákok a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében 2021. május 10-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)