Magyarországról próbálják Ausztriába vinni az illegális bevándorlókat az embercsempészek

2022.01.23. 10:45

Gyorsított eljárásban ítélik el azokat az embercsempészeket Vas megyében, akik Ausztriába próbálják meg átjuttatni az illegális bevándorlókat. A migránsokat szinte az összes esetben a magyar-szerb határtól nem messze, Magyarországon veszik fel. 

A Magyar Nemzet értesülése szerint már jogerősen elítéltek egy magyar és egy ukrán embercsempészt a Szombathelyi Törvényszéken, miközben egy moldáv férfit is letartóztattak a napokban. Őt akkor kapták el, amikor a Szentpéterfán egy másik, magát egy korábbi laktanyában elbarikádozó és lövöldöző embercsempészt kapcsoltak le a hatóságok.

A moldáv embercsempészt letartóztatásba vették. A gyanú szerint ő 2022 januárjában Bécsben megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy Magyarországra már bejutott illegális migránsoknak segít átjutni Ausztriába.  A megbízó a rendelkezésére bocsátott egy személygépkocsit, egy mobiltelefont, két SIM-kártyát, valamint 600 eurót is. 

A gyanúsított ezt követően utazott Magyarországra gépkocsival és a megbízójától kapott GPS-koordinátákat követve

A DÉLI HATÁR KÖZELÉBEN ÖSSZESEN 21 SZÍR ÁLLAMPOLGÁRT VETT FEL, AKIK  ILLEGÁLISAN LÉPTEK BE MagyarORSZÁG TERÜLETÉRE.

Ezután Ausztriába indult velük, de néhány kilométer után hét férfit kiszállított a kocsiból. Az embercsempészt aztán  Szentpéterfán rendőri ellenőrzés alá vonták, majd előállították. Az ellene zajló eljárás még folyamatban van. 

Egy másik, magyar embercsempészt viszont már el is ítéltek. Ő január 17-én vette fel autójába az illegális bevándorlókat. 18-án bukott le velük, 20-án pedig már meg is született a jogerős ítélet: a többszörös visszaeső bűnöző négy év fegyházat és négy év közügyektől eltiltást kapott.

Ő három pakisztáni és egy indiai állampolgárt próbált meg átcsempészni Ausztriába, akik január 16-án szöktek át Romániából Magyarországra. A magyar férfi január 17-én este vette fel őket. A gépkocsit 18-án éjszaka, a 87. számú főúton vonták ellenőrzés alá a rendőrök. 

Egy harmadik, ukrán embercsempészt szintén elítéltek már január 20-án: három év börtönt kapott, ezen felül pedig hat évre kitiltották Magyarországról. Az ítélet szerint ő is megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy a déli határ magyar oldaláról Ausztriába viszi az illegális bevándorlókat – hét szír állampolgárt, köztük 3 kiskorút– akik január 16-án jutottak át a szerb-magyar határon.

Az embercsempész a szerb határ közelében, egy erdő szélén vette fel a szíreket. A jármű útközben meghibásodott, így nem tudta őket elszállítani az osztrák határig sem. Ezt jelezte a megbízójának, aki egy ismeretlen személlyel január 17-én 14 óra körül egy másik személygépkocsit adott át nekik. Nem sokkal később azonban egy közúti ellenőrzésen őt is elkapták.

A felsoroltakon kívül korábban, még január elején ugyancsak a Szombathelyi Járásbíróság ítélt el egy osztrák és egy török állampolgárt  2 év 6 hónap börtönre, valamint 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra.  Az elkövetők január 6-án buktak le, másnap már megszületett a jogerős ítélet. Ők szintén a déli határ magyar oldalán, Ásotthalom közelében vettek fel 9 illegális bevándorlót, akik január 4-én jutottak be az országba. 

(Magyar Nemzet)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport