Mégis a gyermekvédelmi törvény miatt esünk el az uniós forrásoktól?

STA5581
2022.01.23. 10:52 Módosítva: 2022.01.23. 10:52
Az Európai Bizottság (EB) nyílt törvénysértést elkövetve, az idevonatkozó uniós szabályokkal ellentétes módon, politikai, ideológiai szempontot érvényesítve nem folyósítja a Magyarországnak járó helyreállítási forrásokat – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás kifejtette, Paulo Gentiloni, az EB gazdaságpolitikai biztosa azt mondta, arra hivatkozva nem folyósítják a Magyarországnak járó helyreállítási alap forrásait, hogy a bizottságnak kifogásai vannak a magyar oktatási szabályozás diszkriminációmentességével.

Ez a kijelentés egy hihetetlenül durva lelepleződés

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kiemelte, az olasz biztos korábban azt mondta, a magyar gyermekvédelmi törvény nem játszik szerepet az Európai Bizottság halogató magatartásában.

Hangsúlyozta, az EB egy olyan kérdésben emel kifogást, amely tisztán tagállami hatáskör, de még ha ez nem is volna így, akkor sem lehetne semmilyen politikai szempontot érvényesíteni a források folyósításakor.

A történtek után a magyar kormány megkettőzött erővel fog ez ellen a törvénytelen eljárás ellen fellépni 

– jelentette ki a Fidesz EP-képviselője, hozzátéve, hogy jogi eljárás megindítása is lehetséges a kormány részéről, a Fidesz pedig az Európai Parlament összes jogi fórumán felveti a kérdést.

„Nyugodtan lehet megfigyelősdit játszani”

Deutsch Tamás a magyar parlamenti választás lebonyolításával kapcsolatban kijelentette, ahogy 2014-ben és 2018-ban, úgy most is „olyan szervezet jön ide Magyarországra, amilyen nemzetközi szervezet csak akar”.

Ha valaki választási megfigyelősdit akar játszani, nyugodtan jöhet, nincs semmi takargatnivalónk

– fogalmazott.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán azt írta, hogy az Európai Parlamentben 60 képviselő sürgeti a tavaszi országgyűlési választások fokozott ellenőrzését.

„Minden szavazókörben ott leszünk, nemzetközi megfigyelők fogják kísérni Orbán minden lépését” – szögezte le az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

(Borítókép: Deutsch Tamás. Fotó: Sóki Tamás / Index)