Tűz ütött ki a Szent Imre Kórházban, egy ember meghalt

D  MI20220123004
2022.01.23. 08:18 Módosítva: 2022.01.23. 14:53
Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre Kórházban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján. Az MTI helyszíni értesülése szerint egy fiatal nő életét vesztette. A kórház vasárnap délután már arról számolt be, hogy a nő a kórteremben dohányzott, ez okozta a tüzet.

A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a XI. kerületi kórházhoz, ahol megkezdték az oltást és az életmentést – írta első közleményében a Katasztrófavédelem. 

Az Index érdeklődésére nem sokkal később Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a kórház A épületének földszintjén keletkezett a tűz. 

A tűzoltók a legmagasabb fokú riasztással vonultak ki, összesen 18 gépjárművel érkeztek a helyszínre.

Reggel 8 óra után a tüzet már sikerült eloltaniuk, és senki sem volt közvetlen életveszélyben. 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a betegeket kimenekítették a tűz közeléből, és áthelyezték őket, jelenleg már az épület átszellőztetése zajlik.

Halálos áldozata is van a tűznek 

Frissítés: Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a tűz egy halálos áldozatot követelt. Arról, hogy ki az áldozat, a távirati iroda egyelőre nem adott részletesebb tájékoztatást. 

Mindeközben Kisdi Máté közölte azt is, hogy összesen 56 beteget kellett áthelyezni a tűz által érintett épületből. Az is kiderült, hogy az épület földszintjén egy detoxikálóhelyiségben kezdődött a tűz. A lángok ötven négyzetméternyi [eredetileg a szóvivő ötöt mondott, ezt korrigálta – a szerk.] területen égtek, a hőterhelés és a füst azonban több mint 100 négyzetméternyi területen rongálta meg az épületet.

A Katasztófavédelem időközben közzétett egy videót is az esetről:

Az MTI újabb beszámolója szerint a kimenekítés idején az egyik épület emeleti ablakaiból plédeket dobáltak ki azért, hogy a tűz miatt a szabadba kihozott betegeket megvédjék a hidegtől. A páciensek közt voltak olyanok is, akiket más kórházba kellett szállítani.

Kisdi Máté délelőtt a Telexnek nyilatkozva azt mondta, hogy a tűzvizsgálat még zajlik, ennek lezárta után tudnak majd arra a kérdésre válaszolni, hogy mitől keletkezett a tűz.

Fiatal nő égett meg a tűzben 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője közölte, hogy a halálos áldozat egy fiatal nő, aki súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, a páciensek közül további két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával egy másik kórház toxikológiai osztályára vittek.

A detoxikálóban dohányzott, ez okozhatta a tragédiát 

Az előzetes vizsgálatok szerint egy, a detoxikálóban dohányzó páciens okozhatta a tüzet, és ő volt az, aki életét vesztette – ezt írták a Szent Imre kórház Facebook-oldalán.

Hozzátették:  a helyiség teljesen kiégett, ráadásul a keletkezett károk – például a falakat borító korom – miatt a sürgősségi osztály átmenetileg nem fogad pácienseket. Az intézmény más osztályait nem érintik a történtek.  A károk felmérése folyik, az érintett terület helyreállítását a lehető leghamarabb megkezdi a kórház – közölte a kórház.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videót tett közzé a tűzesetről a közösségi oldalán. A felvételen Bedros J. Róbert főigazgató elmondta, hogy az épületben lévő 56 beteget biztonságba helyezték. A minisztert tájékoztatta a tűzről a főigazgató.

Segítő szándékkal jöttem, és úgy látom, hogy a legfontosabb feladat a betegek biztonságba helyezése után a budapesti sürgősségi ellátás újraszervezése, illetve a rekonstrukció azonnali elindítása

– mondta Kásler Miklós a közösségi oldalán közzétett videoüzenetében. Hozzátette: „ami rajtunk múlik, azt megtesszük.”

A kórházban 2020 novemberében már volt egy tűz, akkor a személyzet riasztotta a tűzoltókat, akik gyors tempóban a helyszínre siettek, és megszüntették a veszélyt.

(Borítókép: Tűzoltók a Szent Imre Kórháznál. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)