A Válasz Online megmutatta, hol kapcsolódik Gattyán György a NER-hez

PAP 8265
2022.01.26. 13:51

A Válasz Online a választásokon is induló Megoldás Mozgalom vezetőjének szavait hétpontos összegzésével cáfolja. Gattyán György korábban arról beszélt a sajtóban, hogy zéró kapcsolata van a NER-rel.

A lap több pontban sorakoztatta fel érveit.

1. Kapcsolatban áll a NER-közeli Columbus Magántőkealap és Gattyán György e-aláírási rendszereket fejlesztő Netlock Kft. nevű cége. Előbbi 900 millió forinttal szállt be ugyanis az európai piacokra betörni készülő Gattyán vállalkozásába. „Rogán köreinek és a Megoldás Mozgalom elnökének bizonyíthatóan van közös üzlete.”

2. Gattyán pártjának kulcsembere, a programtanács elnöke Szatmári Péter, aki a Docler Holding által fenntartott Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese – a Zsigmond Király Egyetem korábbi első embere. Ugyanez az ember a Fidesz pártalapítványa (Szövetség a Polgári Magyarországért) és a jegybank által közösen pénzelt Polgári Szemle folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.

A Megoldás Mozgalom nevű politikai alakulat nem egyszemélyes vállalkozás – bár  Gattyán György az „arc”, mellette ott áll Borsányi Gábor, illetve Huszár Viktor.

3. Utóbbi a párt alelnöke, aki üzleti kapcsolatban áll a Városháza-ügyben többször említett Rahimkulov famíliával. Ez az orosz család építheti Európa egyik legnagyobb vasúti-közúti terminálját a magyar–ukrán határnál. Nemrég ők vették át az Orbán Viktor török barátja által fejlesztett naperőmű-óriáshálózat egyik egységét (az érintett szolárparkok többsége Tiborcz István köreihez került), és ők invitálták Bajnai Gordont üzleti megbeszélésre a Városháza megvásárlásának szándékával az egykori Láng Gépgyárhoz.

Huszár Viktor érdekelt – az orosz család társaként – a Váci úti új Láng-negyed felépítésében. A főpolgármester Huszárt egyenesen a Rahimkulov família embereként említette, aki a minap még a fővárosi önkormányzattal is tárgyalt az orosz fél képviseletében. A Válasz Online megkeresésére Huszár azt állította, Rahimkulovval kizárólag neki vannak személyes, a Doclertől és a Teqballtól független üzleti ügyei. „Gattyán György sem üzleti, sem másmilyen kapcsolatban nem áll Rahimkulov úrral” – szögezte le Huszár.

4. A budapesti székhelyű Nemzetközi Cselgáncs Szövetség vezetője az orosz elnökkel baráti kapcsolatokat ápoló Marius Vizer. Az ő fia a Gattyán–Huszár-féle Nemzetközi Teqball Szövetség főtitkára.

5. A Magyar Teqball Szövetség elnöke Gattyán György édesapja volt. Halála után a szervezet beköltözött a Docler-cégbirodalom főhadiszállására, majd a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkárát, Janó Márk Ádámot választotta elnökké.

6. Gattyán és Huszár lakcíme az Elysium nevű, egykori rózsadombi volt SZOT-szállóban van. Az épületmonstrum lakásait a Docler-csoport ingatlanbefektető alapjai vásárolják fel. Ezeket az alapokat pedig az a Diófa Alapkezelő menedzseli, amely Mészáros Lőrinc stábjától került át a NER-rel egyre intenzívebben üzletelő Jellinek Dánielhez. Az említett lakásokat az ugyancsak rendszer-kompatibilis, a Fidesz közelében működő Gránit Bank jelzáloga terheli.

7. A cégjegyzék adatai szerint Huszár Viktornak emblematikus fideszes politikusokkal is vannak közös vállalkozásai. Például a Békemenet első sorában menetelő kőbányai fideszes exképviselővel, Tamás Lászlóval, illetve a Fidesz volt egészségpolitikusával, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház jelenlegi vezetőjével, Trombitás Zoltánnal. (Az ő fia Trombitás Kristóf, a kormánypropagandában utazó Megafon Központ munkatársa.)

A Válasz Online a fentiek alapján úgy értékeli, hogy Gattyánéknak igenis van kapcsolatuk, közös halmazuk és üzleti érdekük a NER-rel.

(Borítókép: Gattyán György. Fotó: Papajcsik Péter / Index)