2024. június 20. 15:00 ÉLŐ
Szlovénia 1
Szerbia 0
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Április 3-i népszavazást követel az ellenzéki összefogás

image 6483441 (18)
2022.01.26. 17:22
Blokkolással vádolják a Fideszt és a Nemzeti Választási Irodát, szerintük utóbbi lassan is számol.

Január 21-én reggel adta le a hatpárti ellenzék a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésükhöz gyűjtött aláírásokat. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) még aznap jelezte, hogy elkezdik az aláírásgyűjtő ívek ellenőrzését, ugyanakkor azt is hozzátették: az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően ellenőrizze.

Az NVI ígéretet tett arra, hogy a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzik az aláírások ellenőrzését, megnövelik azonban a kapacitásukat, hogy mielőbb befejezzék az eljárást.

A hatpárti ellenzék célja az volt, hogy a népszavazási kezdeményezésük megtartható legyen április 3-án. Ezen a napon lesz ugyanis az országgyűlési választás és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás is. Hivatalosan 120 napja volt az ellenzéknek arra, hogy kérdésenként összegyűjtsön kétszázezer aláírást, ezt meg is tették, de az április 3-i céldátum szempontjából mégis kifutottak az időből. A határidőkről és a vonatkozó szabályokról ITT írtunk bővebben.

Az Egységben Magyarországért összefogás szerdai közleményében azzal vádolta meg a Fideszt és az NVI-t, hogy gátolják az ellenzék népszavazási kezdeményezését.

Amíg az Egységben Magyarországért pártjai, civilek és önkéntesek egy nap alatt megszámolták a népszavazáshoz szükséges 470 ezer aláírást, addig az NVI-nek ehhez három nap is kevés volt

– közölte az ellenzéki összefogás.

Mindebből szerintük világosan látszik: „a Fidesz és az általa uralt hivatalok szándékosan akadályozzák, hogy április 3-án megtartható legyen a kínai Fudan Egyetem ellen és az állásukat vesztett magyarok megsegítése érdekében kezdeményezett referendum”. Azt is hozzátették: „Elképesztő az az ellenállás, amellyel az Orbán-rezsim blokkolja a nép által kinyilvánított akaratot.”

A közleményben felsorolják, hogy milyen „gátló” tényezők miatt nem tudták hamarabb elkezdeni az aláírásgyűjtést, illetve az NVI is „keresztbe feküdt” a népszavazásnak azzal, hogy az országos gyűjtéshez szükséges mennyiségű ívet csak december 23-án, 15 órakor adták át, vagyis karácsony előtt.

Ezek után szemernyi kétség sem volt, hogy a múlt péntek reggel leadott ívek ellenőrzésével se végeznek gyorsan, pedig ha a hivatalok tisztességesen és gyorsan elvégeznék a feladatukat, nem az időt húznák, nem a trollkodásokon mesterkednének, akkor a magyar emberek április 3-án kinyilváníthatnák véleményüket a számukra kiemelten fontos kérdésekben

– összegezte az Egységben Magyarországért.

A közleményben az is szerepel, hogy „csaknem félmillió magyar ember” fejezte ki aláírásával az akaratát. Január 20-án a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a népszavazási kezdeményezésükhöz 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Tehát a két kérdéshez 235 ezer + 235 ezer aláírást sikerült gyűjteni.

Ezt lehet úgy kommunikálni, hogy összesen 470 ezer aláírásról van szó, azonban ez 235 ezer aláírót jelent. Az összefogás pártjainak kommunikációja nem volt egységes, több ellenzéki politikus is azt posztolta ki a közösségi oldalán, hogy 235 ezer aláírás gyűlt össze, illetve 235 ezren írtak alá a népszavazási kezdeményezésükhöz.

Szerdai közleményében az Egységben Magyarországért azt követeli, hogy a kormány „ne packázzon tovább”, hanem a két kérdésükben is teremtse meg az április 3-i népszavazás feltételeit.

Az NVI még az ívek leadása után arról tájékoztatott: ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)