Fővárosi vizsgálóbizottság kutathat az V. kerületi ingatlaneladások ügyében

B RKL20190525039
2022.01.26. 14:22

Van-e egy fővárosi vizsgálóbizottságnak hatásköre egy tőle független, szuverén kerületi önkormányzat működésének vizsgálatára? E kérdés körül forgott az esetenként személyeskedésig terjedő vita annak a napirendi pontnak kapcsán, amely vizsgálóbizottság felállítását javasolja Belváros-Lipótváros ingatlaneladásainak feltérképezésére.

Amint arról lapunk is beszámolt, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke 2016 és 2020 vége között számos ingatlant vásárolt, közülük kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Ezek között V. kerületi ingatlanok is szerepelnek.

Láng Zsolt frakcióvezető szerint olyan területre tévedt a főváros, ahol nincs semmi kompetenciája. Wintermantel Zsolt szerint ha valóban olyan egyértelmű a helyzet, mint amilyennek a főpolgármester lefestette, egyszerűen feljelentést kell tenni.

Az előterjesztés szerint Belváros-Lipótváros önkormányzata szűkre szabott határidők mentén, korlátozott nyilvánosság mellett hirdette meg értékesítésre ingatlanait. Ráadásul az V. kerület jogi képviselője megtagadott minden érdemi információt a fővárostól, így akadályozva, hogy megalapozott döntést hozhasson arról, hogy éljen-e elővásárlási jogával. A vizsgálóbizottság célja, hogy véleményt mondhasson, illetve

a nemzeti vagyonnal felelős gazdálkodás és nyilvánosság biztosítása érdekében döntésre irányuló javaslatokat fogalmazzon meg.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes módosítójának elfogadásával a vizsgálatot a VII. kerületre is kiterjesztették. A testületbe több külsős tagot is delegált a város vezetése, elnöke Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester lett.

A Fidesz tiltakozását kifejezve jelezte, hogy nem jelöl tagot az eseti bizottságba.

(Borítókép: Róka László / MTI)