Karácsonyék 400 millióért adták el a villát, amit 2005-ben még 1,5 milliárdért kínált a főváros

272524417 312980520851028 1285500093110492202 n
2022.01.26. 11:30
Mindössze 400 millió forintért adta el a Karácsony Gergely vezette főváros a Haggenmacher-villát, amelyért Demszky Gáborék még 1,5 milliárd forintot kértek a Hegyvidéki Önkormányzattól. Fürjes Balázs kezdeményezésére az állam kellett hogy éljen az elővásárlási jogával, hogy a Normafa közelében, zöldterületen fekvő műemlék köztulajdonban maradhasson.

Már 2005-ben is, Demszky Gábor főpolgármestersége idején, a főváros baloldali vezetése 1,5 milliárd forintra taksálta a Haggenmacher-villát, amelyet a jelenlegi városvezetés mindössze 400 millió forintért adott volna el egy vállalkozónak.

Mint korábban megírtuk, Fürjes Balázs, a Fidesz–KDNP hegyvidéki képviselőjelöltje kezdeményezésére, élve elővásárlási jogával, végül az állam mentette meg a hatalmas értékű műemlék épületet, amely így köztulajdonban maradhat.

Egy 2001-ben, szintén a Demszky-érában, a fővárosi vagyonkezelő által készíttetett értékbecslés szerint a Normafa közelében fekvő villa már korlátozottan forgalomképes területként értékelve is 632 millió forintot ért, ami a Karácsony Gergely vezette jelenlegi önkormányzat által elfogadott vételárnál 232 millió forinttal több. Forgalomképes területként értékelve ugyanakkor már 2001-ben – az akkori, lényegesen alacsonyabb ingatlanárak mellett is – több mint 1,5 milliárd forintra taksálták a Haggenmacher-villát.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy egy 2005-ben kelt levél szerint a főváros vezetése már akkoriban is ez utóbbi, 1,5 milliárdos összeget tekintette a hegyvidéki műemlék ingatlan valós értékének. Legalábbis ennyit szerettek volna kérni az épület átengedéséért a fideszes vezetésű XII. kerületi önkormányzattól.

Schiffer János Oktatási és Kulturális Főpolgármester-helyettes 2005. június 14-én kelt levelében azt írta Mitnyan György akkori hegyvidéki polgármesternek, hogy az ingatlan értéke 1,5 milliárd forint, és annak átengedése csak akkor megvalósítható, ha a Fővárosi Önkormányzat gyermek- és ifjúságvédelmi ágazata ingatlancsere formájában gyermekvédelmi célra hasznosítható ingatlan(oka)t kap a kerülettől.

A főpolgármester-helyettes levelében kifejtette, hogy Haggenmacher-villa csereértékeként azt tudnák elfogadni, ha a kerület egy kb. 1500-2000 négyzetméteres épületet és a hozzákapcsolódó kertet, zöld területet, valamint 8-10 olyan lakást adna, amelyek mindegyikében 3-4 fiatal felnőtt utógondozói ellátása volna biztosítható.

A levélből tehát egyértelműen kiderül, hogy a Demszky Gábor vezette főváros korábban még 1,5 milliárd forint alatt nem vált volna meg attól az ingatlantól, amelyet Karácsony Gergelyék mindössze 400 millióért adtak el.

Pedig 2001-ben, amikor a főváros felbecsültette az épületet, az átlagos négyzetméterár a XII. kerületben még csak 399 ezer forint volt, mára pedig ennek többszörösére emelkedtek az árak, így átlagosan több mint egymillió forintba kerül egy négyzetméter a Hegyvidéken.

Az alacsony áron történő eladás nem sokkal a Városháza-ügy kipattanása után különösen negatív fényt vet a főváros jelenlegi vezetésének ingatlanértékesítési politikájára, ráadásul a XII. kerületben már korábban is előfordult, hogy áron alul adtak el egy jelentős értékű fővárosi ingatlant.

(Borítókép: Fürjes Balázs / Facebook)