Macerás lesz a boltosoknak az élelmiszerárstop

D MTZ20200903002
2022.01.26. 20:42
A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról információs táblákon is tájékoztatnia kell a boltoknak a vásárlókat – az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Mint megírtuk, a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-i szinten. Az élelmiszerárstop hét terméket érint, ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az erről szóló kormányrendelet január 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben; az árstop 2022. február 1-jétől május 1-jéig tart.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, a vásárlók tájékoztatása érdekében

az élelmiszereket áruló üzletekben, piacokon JÓL LÁTHATÓAN kell kihelyezni a bejáratoknál az INFORMÁCIÓS TÁBLÁKAT.

Az ehhez szükséges tájékoztató szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzéteszi hamarosan.

A közleményben felidézik, hogy a rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, kötelezően bírságol; az ötvenezer forinttól akár hárommillió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet.

Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható. Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja.

(Borítókép: Gyümölcsöket válogat egy vásárló egy bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)