Zacher Gábor több jó hírről is beszámolt az omikron-variáns gyors terjedése ellenére

DMOHA20171127007
2022.01.26. 09:25
Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa már megkapta a negyedik koronavírus elleni oltását is. Az orvos a Portfoliónak azt mondta, hogy aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz.

Zacher Gábor szerint azok, akik már megkapták a harmadik oltásukat, vélhetően enyhébb tünetekkel megússzák a koronavírus omikron-variánsát. Mint mondta, leginkább orrfolyásra, hát- és derékfájásra, enyhe lázra számíthatnak. Hozzátette: ritka, hogy valaki kórházi ápolásra szorul három oltással.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa megerősítette a napokban már több másik szakember által is hangoztatott tényt, miszerint az új betegek döntő része már az omikron-variáns miatt szorul ellátásra. Zacher Gábor azt mondta, hogy

a deltához képest enyhébb koronavírustípus érződik is az egészségügyi rendszerben, valamelyest csökkent a kórházak Covid-osztályainak leterheltsége.

A szakember a Portfoliónak arról is beszélt, hogy az oltások hatékonysága már az első koronavírus-variánsokkal szemben sem volt 100 százalékos, a delta, és legfőképp az omikron megjelenésével csökkent. Úgy fogalmazott, hogy

aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz.

Zacher Gábor azt mondta, hogy

akik több betegséggel küzdenek, ritkán, de a három oltás ellenére is kórházba kerülhetnek.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa továbbra is kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot, valamint a távolságtartásra szolgáló szabályok betartását és betartatását.

Valószínű, hogy az omikron-vírusvariáns gyors terjedése miatt végigfertőzi az egész lakosságot, ami miatt kialakul egy bizonyos szintű védettség a koronavírus ellen – erről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője beszélt. A szakember ugyanakkor megjegyezte: kizártnak tartja, hogy az omikron elhozza a járvány végét.

Magyarországon az elmúlt napon 20 174 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt 69 beteg. A központi tájékoztató oldal adatai alapján megírtuk, hogy a beoltottak száma 6 345 766 fő, közülük 6 083 949 fő már a második, 3 567 044 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.

Az Index korábban beszámolt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának bejelentéséről, amely szerint az omikron-variáns a megjelenése óta eltelt 9 hét alatt több mint 80 millió embert fertőzött meg.  

(Borítókép: Zacher Gábor 2017. november 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla