Hamarosan stoptáblák fogadnak minket a boltokban

DBOGI20190605046
2022.01.27. 07:01
Február 1-jétől a tavaly októberi szinten rögzíti hét alapvető élelmiszer árát a kormány, az üzletek bejáratánál pedig az erről szóló információs táblák fogadják majd a vevőket. A részletek a Magyar Közlönyben már megjelentek, sőt, arculati kézikönyv is jár a boltosoknak az árstop kiplakátolásához.

A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat, ennek mikéntjéről a Magyar Közlönyben és a Kormány.hu-n szerdán jelentek meg a részletek


Mint megírtuk, a kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre, az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-jétől május 1-jéig tart. Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott ár kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, úgy a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni.

a65e5938794ed6f41bbec26601e8b42
Fotó: kormány.hu

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az üzletekben és a piacokon jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál az információs táblákat. A rendelkezés a csomagküldőkre is vonatkozik, nekik a nyitólapon kell közzétenni a tájékoztatást. 

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető – olvasható a kormány tájékoztatójában.

A stoptáblás arculati kézikönyvet különböző méretekben a Kormány.hu oldaláról lehet letölteni, ahol a boltosokkal ismertetik a színkódokat, a betűtípusokat és az előírt méreteket. Hogy melyik verziót kell használni, az az üzletek méretétől függ: a hipermarketek, a szupermarketek és a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedők csak a kék hátteres plakátot, míg az ennél kisebb boltok a fehér hátteres és a fekete-fehér tájékoztatótáblát is használhatják. 

(Borítókép: Bodnár Boglárka / MTI)