Válaszolt a magyar kormány az Európai Bizottság jogállamisági levelére

GettyImages-1238021249
2022.01.27. 19:55

Megérkezett a magyar kormány írásbeli válasza az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt elküldött, jogállamisági kifogásokat tartalmazó levelére. A válasz késve érkezett, a határidő ugyanis kedden éjfélkor járt le. A testület szolgálatai most lefordítják és értékelik.

Az Európai Bizottság levele a jogállamisági mechanizmus „előszobája”. Nem jelenti az eljárás megindítását, de ezen és a válaszon alapulnak majd a meghozott szankciók. Az eljárás eredményeként azon tagállamoktól, ahol az Európai Unió pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek a jogállamisági szabályok megsértése miatt, az Európai Bizottság javaslata szerint a forrásokat meg lehet vonni, csökkenteni lehet, vagy fel lehet függeszteni a kifizetéseket.

A magyar és a lengyel kormány az Európai Bíróságon megtámadta azt a jogszabályt, amely az eljárás alapjául szolgál, az erről szóló ítéletet február 16-án hirdetik ki – írja az  EUrológus.

Didier Reynders, az Európai Unió igazságügyi biztosa korábban arról beszélt, hogy a magyar választásokig nem lesz pénzelvonás, az eljárás azonban megindulhat. A teljes folyamat hat-nyolc hónapot vesz igénybe.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. január 27-én Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla