Így oszthatják fel egymás között a listás helyeket az ellenzéki pártok

-DSC2188
2022.01.27. 13:54 Módosítva: 2022.01.27. 13:55
Sajtóinformációk szerint újra Márki-Zay Péter nélkül, de a tudtával találkoztak az ellenzéki összefogás pártvezetői. A közös listát illetően még vannak nyitott kérdések, de közel vannak a végleges verzióhoz.

Kompromisszum jöhet a Márki-Zay Péter által támogatott roma jelöltek ügyében, viszont egyértelmű nemet kapott a miniszterelnök-jelölt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusainak listás helyeire vonatkozóan – értesült az atv.hu. Úgy tudják, hogy a DK–Jobbik–Momentum–LMP négyes azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a Párbeszédnek, hogy ketten együtt kaphatnak annyi befutó helyet, mint a Momentum egyedül.

Arról is írnak, hogy az LMP-nek frakcióalapítási garanciája van a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, bár az eredeti megállapodás is arról szólt, hogy mind a hat pártnak biztosítják a minimum öt mandátumot.

Márki-Zay Péter korábban azt kérte, hogy három roma politikus legyen befutó helyen, ebben olyan kompromisszum jöhet, ami részben teljesíti a kérést. Ezzel szemben a hat párt egységesen elutasíthatta azt, hogy az MMM politikusai is felkerüljenek a közös listára, legalábbis külön kvótát nem kapnak erre, de valamely ellenzéki párt kvótájának terhére még listás pozícióhoz juthatnak.

Az atv.hu szerint a listás helyek elosztásáról nincs egyezség, konszenzus helyett 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők, így nem tudták lezárni a vitát. A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP szavazott igennel, az MSZP és a Párbeszéd nemmel.

Az első 45 helyet ebben a verzióban a következőképpen osztanák fel:

  • DK 14,
  • Jobbik 12,
  • Momentum 8,
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8,
  • LMP 3 vagy 4.

Az LMP-nek adott garancia arról szólhat, ha a várakozásokkal ellentétben nem kettő, hanem csak egy egyéni győztese lesz a pártnak, akkor is biztosítják nekik a frakcióalapításhoz szükséges létszámot.

Az egyik legélesebb vitapont Márki-Zay Péter és a hat párt között a hetedik frakció kérdése volt, ám úgy tűnik, hogy az mostanra nyugvópontra ért, a miniszterelnök-jelölt engedett az ügyben. Az Index birtokába jutott elemzésben viszont azt javasolják, hogy fű alatt kezdjenek el építeni egy új, konzervatív pártot.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek