Bernát, Felícia
EUR 384,15 Ft
USD 363,87 Ft
8 °C
30 °C

Jégtáblák között lavíroz a csegei komp

2022.01.27. 15:26

Jégtáblák között lavíroz ezekben a napokban a tiszacsegei komp, egy-egy úszó jégtábla miatt vagy lassítani, vagy gyorsítani kell – mondta Lévai Zoltán, a vízi jármű üzemeltetője az MTI-nek. Leszögezte: ettől függetlenül folyamatos az átkelés Tiszacsege és Ároktő között.

Idén jégzajlás miatt csak egyetlen napra, ezen a héten kedden kellett leállniuk a kompoknak – tájékoztatott. Hozzátette: Tiszacsegénél már eltűnt a jég, a folyó felső szakaszáról azonban még érkezik egy-egy jégtábla, de ez nem zavarja a folyamatos, a forgalomhoz igazodó közlekedést.

A tiszacsegei komp 2017-ben került az országos figyelem középpontjába, amikor február 13-án egy tíz kilométer hosszúságban feltorlódott jégdugó a meder aljáról felszakította a vontatókötelet, és berántotta a kompot a jégtáblák közé.

A kompkezelőt a folyó közepén rekedt járműből honvédségi helikopterrel mentették ki. Néhány nap múlva Tiszacsegétől negyven kilométerre, a sarudi medernél sikerült befogni a kompot, és bár összetört, a hajótest nem roppant meg, így a Tiszán visszavontatták az állomáshelyére.

Lévai Zoltán elmondta, hogy a teljes felújítás után azóta folyamatosan közlekedik a csegei komp.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek