Majdnem kész van az ellenzéki közös lista

PAP 5502
2022.01.28. 17:18
Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők Márki-Zay Péter nélkül, amelyen a miniszterelnök-jelölt kérését elutasították az MMM politikusainak listás helyeivel kapcsolatban. A DK–Jobbik–Momentum–LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a Párbeszédnek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül. A legerősebb frakció a DK képviselőcsoportjáé lesz.

Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők Márki-Zay Péter nélkül, de a tudtával – írta meg az atv.hu, amely arról is beszámolt, hogy a közös lista már majdnem kész van. 

A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következő listás helyelosztásról született megállapodás. Az első 45 listás helyből a DK 14-et kap, a Jobbik 12-t szerzett meg, a Momentumnak nyolc hely jut, az LMP három vagy négy pozíciót kap, míg az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt nyolc helyet ígértek.

Az ATV információi szerint az LMP garanciát kapott a vele együtt szavazó nagyoktól, a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem két, csak egy egyéni győztesük lesz, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

Márki-Zay Péter kérését viszont nem teljesítik a pártok, így a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusai nem kerülnek fel a közös listára.

Az ATV értesülései szerint viszont a miniszterelnök-jelölt által javasolt három roma politikus szerepeltetésével kapcsolatban kompromisszum körvonalazódik, és Márki-Zay Péter kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás