Márki-Zay Péter órákon át tárgyalt Bajnai Gordonnal Londonban

2022.01.28. 16:08
Londoni látogatásán Bajnai Gordonnal is találkozott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A megbeszélés nem szerepelt Márki-Zay Péter hivatalos programjában, pedig tovább tartott, mint az Angliában élő magyaroknak szervezett fórum.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy londoni étteremben folytatott megbeszélést Bajnai Gordon egykori kormányfővel – írta meg a Mandiner. A lapot egy éppen a helyszínen tartózkodó olvasó értesítette a találkozóról, leveléhez fotót is csatolt a megbeszélésről.

A cikk szerint az angliában élő magyaroknak szervezett fórumnál is hosszabb ideig, mintegy három órán keresztül tartott a rejtélyes találkozó, amely nem szerepelt Márki-Zay Péter hivatalos londoni programjában.

Mint ismert, Bajnai Gordon Karácsony Gergelyt támogatta az ellenzéki előválasztáson, aki azonban meglepetésre visszalépett az első fordulóban mögötte végző Márki-Zay Péter javára.

Emlékezetes, a Városháza-ügyben is érintett Bajnairól egy, az Anonymus-maszkos alak által tavaly novemberben közzétett hangfelvételen egykori wallisos kollégája, Gansperger Gyula – akit a volt miniszterelnök régi harcostársának nevezett – azt mondta:

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. [...] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogy ha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.

Megkerestük az ellenzéki összefogást, hogy megtudjuk, miért és miről egyeztetett Márki-Zay Péter a volt miniszterelnökkel az angol fővárosban. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

  • Márki-Zay Péter a kormányváltásra és a kormányzásra készülve természetesen számos politikussal egyeztet, ahogy az egy felelős politikustól el is várható.
  • A volt kormányfő Londonban él és dolgozik, és Márki-Zay Péter az ott élő magyar közösséget látogatta meg és találkozott a választókkal is, ahogy arról a sajtó részletesen beszámolt. Természetes, hogy a volt és a leendő miniszterelnök találkozik, és eszmét cserélnek az ország helyzetéről és kilátásairól. Magyarország egykori miniszterelnöke egy válság közepén vette át az országot, teljesítményét pedig még az olyan politikai ellenfelei is elismerték, mint Orbán Viktor. Egy olyan politikai kultúra megteremtésén dolgozunk, ahol természetes, hogy jobb és baloldali közéleti szereplők leülnek, és beszélnek egymással. Ahol tiszteletet adunk a tudásnak és a teljesítménynek, ahol igyekszünk a mások tapasztalatából is tanulni, mert máshogy nem lehet felemelni ezt az országot. Hasonló beszélgetésre néhány alkalommal sor került korábban is. Ezek a beszélgetések tehát közügyekről, általános politikai kérdésekről szólnak és teljesen természetesek. Olyannyira, hogy mint legutóbb, nyilvános helyen találkoztak, és az önök olvasója is láthatta és fotót is készíthetett erről.
  • Bajnai Gordonnal kapcsolatban nem merült fel, hogy feladatot vállalna Márki-Zay Péter kormányában.