Orbán Balázs: Vitázni jó dolog, attól nem kell félni

2022.01.28. 15:04
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a nyugati civilizáció egyik legfontosabb vívmányaként értékelte a közéleti vitát, amely az érvelésen és a teljesítmények mérésén alapul.

Közéleti vita nélkül nem létezik az a kulturális-civilizációs keret, amelyben élünk. Ilyen értelemben a vita hevítettsége, színvonala azt is mutatja, hogy milyen állapotban van a civilizációnk

– mondta az államtitkár a PolitikON Közéleti Készségfejlesztő és Politikai Szimulációs Verseny döntője előtt – amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem először rendez meg idén –, hozzátéve, hogy Keleten, az autokratikus berendezkedésekben nincs vita, de Nyugaton is problémás a helyzet, mert bár sajtószabadság és közélet is van, a vita egyre kevesebb egyetemi campuson része az oktatásnak.

Vannak tételek, amelyeket nem lehet megkérdőjelezni, ezek tehát dogmák. Azt, aki vitatja ezeket, eretnekként kiközösítik. A gond az, hogy nem természettudományos igazságokról van szó, hanem társadalmi jelenségek megközelítéséről

– mondja Orbán Balázs, aki szerint vitázni jó dolog, attól nem kell félni, ám kifejezetten nem kívánatos, hogy összhang legyen benne.

Ha igazán hiszünk a demokráciában, akkor bizony el kell fogadnunk, hogy nem mindig nekünk van igazunk

– tette hozzá az államtitkár, aki úgy véli, ha a politikai felek viszonya kevésbé lenne konfliktusos Magyarországon, és nagy lenne az összhang, az nem Magyarország lenne, hanem keleti autokrácia vagy nyugati liberális, körbeburkolózott egyetemi campus – írja az MTI.