Cicero: A konzervatív Magyarországon is eljött az ideje, hogy női államfő legyen

2022.01.29. 11:43

Biztosra vehető Novák Katalin megválasztása, aki Magyarország első női köztársasági elnöke lehet – írta portréjában a német Cicero magazin. Az MTI ismertetése szerint a lap cikkében azt írja: Novák Katalin pontos ellentéte annak, amit egy „megkeseredett, jobboldali populistáról” el lehet képzelni. A 44 éves, korábbi családügyi minisztert barátságos és megközelíthető személyként jellemzik a cikkben, aki mindemellett sokszor nevet, és a világban sokfelé járt már.

A Cicero megjegyzi, hogy mindezek ellenére Novák Katalin jelölését többen is bírálták politikai ellenfelei közül. Név szerint említik Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, aki korábban még a leköszönő Áder János államfőnél is „alkalmatlanabbnak” minősítette a Fidesz egykori alelnökét.

A lap arról is ír, hogy Novák Katalin jelölése egy felismerés a Fidesz részéről, miszerint „a jellemzően konzervatív Magyarországon is elérkezett az ideje annak, hogy női államfő legyen”.

A Cicero magazin írását Novák Katalin is megosztotta közösségi oldalán, amely a politikus posztjában magyar és német nyelven is elérhető.

Orbán Viktor a múlt év utolsó Kormányinfóján egy újságírói kérdésre erősítette meg azt az értesülést, miszerint a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek, aki később le is mondott miniszteri posztjáról.

Novák Katalin nemrég egy interjúban elmondta, hogy felfüggeszti párttagságát a Fideszben, egyúttal azt ígérve, hogy nemzetközi térben sem lesz tétlen államfőként.

A köztársaságielnök-választást március 10-én tartjákAz új államfőt még a jelenlegi kétharmados, Fidesz–KDNP többségű Országgyűlés választja meg.