Magyar katonák maradványaira bukkantak a Jókai téren

19ca2d128706
2022.01.29. 17:10
Emberi csontokat és feltehetően katonai egyenruházati maradványokat találtak Budapesten, a VI. kerületi Jókai téren a parképítési munkálatok közben.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósága január 27-én kapott bejelentést arról, hogy egy 40 centiméter széles és 50 centiméter mély közműárokban emberi maradványokat találtak; a feltárást pedig nehezítette, hogy egy régebbi közművezeték, illetve egy közeli fa gyökérzete a közvetlen közelükben húzódott.

A megnyitott temetési helyről két magyar katona került elő anatómiai rendben, de hiányos vázzal. A katonák maradványai egymáson feküdtek. A vázak lekövethetőek voltak, lehetőség volt külön-külön exhumálni őket. Sírmellékletként magyar köpeny, zubbony és nadrággombok, pénztárca, bicska, zseblámpa és egy sírüveg került elő. Sírüvegnek nevezzük azt az üveget, melybe adatokkal, információkkal ellátott papírt helyeztek az elhantolt katonák mellé

– olvasható a Honvédelem közleményében. Hozzáteszik, hogy a maradványokat a hadisírgondozó szakemberek elszállították a helyszínről, a sírmellékletek bekerültek a Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjtemény Osztályára restaurálás és adatmentés céljából. Az elsődleges vizsgálatok szerint a papír nem tartalmaz kinyerhető információt, de biztosat csak a teljes vizsgálat után jelenthetnek ki – teszik hozzá.

(Borítókép: honvedelem.hu)