Eső és hó is eshet

DEBRE20220123010
2022.01.29. 06:27

Szombaton nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagodik a felhőzet, délutánra pedig már mindenütt beborul az ég – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Délután előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben pedig havazásra kell számítani. A szelet élénk, néhol erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé csökken a hőmérséklet.

szombat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombat estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye. Hajnalra már nagyobb területen felszakadozik a felhőzet.

A délnyugati, nyugati szél egyre többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul, ami általában az éjszaka első felében áll be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szombaton a késő délutáni óráktól előbb az Északi-középhegység térségében várható havazás. Az esti, késő esti óráktól vasárnap reggelig a keleti, északkeleti megyékben akár 3 centiméteres hólepel is kialakulhat.

Elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék keleti részén ettől valamivel több, akár 5 centimétert meghaladó friss tapadó hóra lehet számítani. Az előrejelzések szerint veszélyes időjárási körülményekre nem kell számítani.

Szombaton némileg mérséklődik a légmozgás, illetve egy melegfront érkezik vegyes csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat videójából. Hozzáteszik: a hét utolsó napján viszont ismét viharossá fokozódik a szél.

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)