Kásler Miklós: Napi 30 ezerre is nőhet a fertőzöttek száma

DBZOL20220114001
2022.01.29. 10:23
Az emberi erőforrások minisztere szerint várhatóan tovább emelkedik majd a fertőzöttek napi száma, emiatt fontos, hogy megfelelő védettségünk legyen a koronavírussal szemben. Kásler Miklós szerint továbbra is az oltatlanok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Az várható, hogy az elkövetkező egy-két hétben emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár a harmincezret is elérheti – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat új adásában. Hozzátette ugyanakkor, hogy a betegség lefolyása gyengébb, mint az eddig ismert vírusvariánsoknál.

Kásler Miklós kiemelte, hogy az oltatlanok aránya Magyarországon eléri az egyharmadot, ők vannak a leginkább kitéve a betegségnek.

Elsősorban nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem hogy a második oltást, a harmadik oltást mennyi idővel ezelőtt kapta meg az illető

– jelentette ki Kásler Miklós. Három-négy hét kell a második vagy a harmadik oltás után, hogy kialakuljon egy magas védettségi szint – magyarázta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a védelem körülbelül négy hónapig áll fenn. A hetedik, nyolcadik hónapban az elért védettségi szint csupán fele marad meg.

A harmadik oltásnak azért van értelme, mert minden korcsoportban a lecsökkent védettséget nagyon határozottan körülbelül 90 százalékra emeli

– hangsúlyozta Kásler Miklós. Izraeli adatokra hivatkozva elmondta, hogy a negyedik oltás után háromszor nagyobb a védettség a fertőzéssel szemben. Magyarországon egyelőre csak az időseknek és az immunhiányosoknak ajánlják a negyedik oltást – tette hozzá.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatójának nemrég tett kijelentéséről, miszerint a járvány a végső stádiumhoz közelít, a miniszter úgy vélekedett: a szakember soha nem nyilatkozik elhamarkodottan. Lehet, hogy van alapja egy ilyen előrejelzésnek, de egyelőre nem lehet tudni, mire számíthatunk a jövőben – tette hozzá.

Kásler Miklós a Szent Imre Kórházban történt tűzesettel kapcsolatban elmondta, hogy a sürgősségi osztály teljes rekonstrukcióra szorul. Csaknem félmilliárd forintba fog kerülni, hogy ismét használható legyen az osztály – tájékoztatott a miniszter.

Az első robotsebészeti beavatkozásokra kitérve beszámolt róla, hogy túl vannak az első műtéten, egy teljes prosztataeltávolítás után két nőgyógyászati operációt is elvégeztek vele. Kásler Miklós elmondta, hogy az 1,3 milliárd forintos eszköztámogatáson túl a minisztérium ötvenmillió forintot biztosított, hogy elinduljon a sebészek továbbképzése.

(Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)