Lehet-e ellenzékből sikeres népszavazási kezdeményezést csinálni?

image 6483441
2022.01.29. 18:40
Öt példát hoztunk a legalább aláírásgyűjtési fázisig jutó ellenzéki népszavazási kezdeményezésekből.

December közepén kezdte el gyűjteni az aláírásokat az ellenzék a Karácsony Gergely által benyújtott népszavazási kérdésekhez:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Kicsit több mint egy hónappal később kérdésenként 235 ezer aláírást adtak le, de valószínűleg így is kifutottak abból a határidőből, hogy még az országgyűlési választások napján, április 3-án a kormány gyermekvédelmi referenduma mellett az ellenzék témáiról is népszavazás legyen.

Az álomgyilkos Momentum

Öt évvel ezelőtt a Momentum Mozgalom, amely akkor még nem is párt, hanem egyesület volt, egy fővárosi népszavazás kiírása érdekében kezdett aláírásgyűjtést, melynek célja az volt, hogy visszavonják a budapesti 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

– szólt a kérdés.

Harminc nap alatt 138 ezer érvényes aláírásra volt szükség, a Momentum kezdeményezését több ellenzéki párt is támogatta, 2017. február 17-én 266 151 aláírást adtak le.

Ennek hatására a kormány arra kérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy vonják vissza a pályázatot, ami formálisan is megtörtént, ezért okafogyottá vált a népszavazás. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Momentum Mozgalom álomgyilkosságot követett el.

Földügyi népszavazás

A szocialista Gőgös Zoltán a termőföld-értékesítés ügyében kezdeményezett 2016-ban népszavazást:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?

226 300 aláírást adtak le, a Nemzeti Választási Iroda viszont nagyjából 45 ezer darabot érvénytelennek talált a hitelesítés során, nem volt meg a kétszázezres határ, ami kötelezi az Országgyűlést a referendum elrendelésére.

Az ellenzéki narratíva hasonló volt, mint most, Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: „a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás”.

A bérplafonról sem volt népszavazás

Kész Zoltán független képviselőnek – szintén 2016-ban – a kétmillió forintos bérplafonról szóló kérdése jutott el az aláírásgyűjtési szakaszig.

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó kétmillió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Kész Zoltán az MSZP segítségével gyűjtötte az aláírásokat, de a kétszázezer sem jött össze. Körülbelül 190 ezer szignót adtak le, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) addig folytatta az ellenőrzést, amíg az aláírások száma meghaladta a százezret, így már a parlament dönthetett a referendumról. 125 933 ellenőrzött aláírásból 19 658 volt érvénytelen.

Az LMP-nek sem sikerült

Az LMP 2012-ben négy lehetséges népszavazási kérdésben is gyűjtötte az aláírásokat:

  • továbbra is 18 év maradjon a tankötelezettségi korhatár,
  • az álláskeresési járadék folyósítási időtartamának 260 napra emelése (ez az ellenzék mostani kezdeményezésében is szerepel 270 nappal),
  • száz napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni,
  • a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

A kötelezően kiírandó népszavazáshoz kérdésenként itt is kétszázezer támogatóra lett volna szükség, de 160 ezer aláírásig sikerült eljutniuk.

A Fidesz 2008-ban megcsinálta

Bár jelentősen más erőviszonyok mellett, az akkor még ellenzéki Fidesz a következő kérdésekben kezdeményezett népszavazást:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

A Fidesz háromszázezernél is több aláírást adott le, a népszavazáson pedig egyértelmű többségbe kerültek az Orbán Viktorék álláspontját támogatók.

(Borítókép: Népszavazási ívek átadása 2021. január 21-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)