Zacher Gábor az omikronról: Most nincs pofázás, most meló van

DSC6212
2022.01.29. 07:33
Zacher Gábor szerint az embereknek már elegük van a koronavírusból, de attól a vírus még itt van közöttünk. Szerinte egyre kevesebben tartják be a járványügyi szabályokat, de ő továbbra is azt javasolja, hogy viseljünk maszkot. Azt is elárulta, melyik típusú maszkot javasolja az omikron-variáns ellen.

Az omikrontól nem lehet elbújni – mondta Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa a Hír TV-nek adott interjújában. Hozzátette, hogy jelenleg a kórházak olyan betegekkel vannak tele, akik pozitívak, de egyéb betegség miatt kerültek kórházba. A szakember azonban úgy gondolja, nem ez lesz a legnagyobb probléma az elkövetkezendő időszakban, hanem az egészségügyi dolgozók hiánya, ha többen is elkapják a betegséget.

Mint mondta, lehet, hogy nem jelentkeznek náluk nagyon súlyos tünetek, de akkor is kiesnek legalább egy hétre a munkából. Véleménye szerint erre az egészségügyi rendszer nem tud felkészülni, csak helyettesítéssel lehet megoldani az így kialakult helyzetet.

Én azt gondolom – és ezt már sokszor elmondtam –, hogy most nincs pofázás, most meló van. Ha be kell menni három napra, hát bemegyünk. Ha túlórázni kell, túlórázni fogunk

– fogalmazott Zacher Gábor. Hozzátette: eddig is ezt csinálták, pontosan ezt fogják ezek után is. 

A szakember kiemelte, hogy az omikron-hullámban a leginkább az FFP2-es vagy az FFP3-as maszkokat ajánlja. Elmondta, nagyon megdöbbentette, hogy a kézilabda-Eb-n nagyon kevesen viselnek maszkot, a legmeglepőbb azonban az volt számára, hogy a VIP-páholyban maximum az emberek tíz százaléka vette fel a maszkot. „De hát, úgy látszik, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek” – tette hozzá.

Egész egyszerűen az embereknek már tele van a tökük ezzel az egésszel

– fogalmazott, majd hozzátette: attól, hogy nem veszünk tudomást róla, még itt van ez a vírus. Kiemelte, hogy továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása. Véleménye szerint az omikron-variáns hozzásegíthet minket ahhoz, hogy meglegyen a 90 százalékos átfertőzöttség. A kérdés az, hogy lesznek-e újabb variánsok – mondta.

Lehet, hogy a következő variáns egy sokkal durvább történet lesz

– emelte ki, ugyanakkor megjegyezte, hogy nem lehet megjósolni, mit hoz a jövő. Zacher Gábor elmondta, hogy a leginkább Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor véleményét érdemes meghallgatni ebben a témában.

Az oltásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a szakmai javaslat szerint legalább négy hónapnak kell eltelnie a harmadik és a negyedik oltás között, és meg van határozva az is, hogy kiknek javallott a második ismétlő dózis. Elárulta, hogy az idősebb egészségügyi dolgozókat próbálják tehermentesíteni, őket nem osztják be olyan osztályokra, ahol koronavírusos betegekkel találkozhatnak.

Az oltásokkal kapcsolatban leszögezte, jelenleg a szakma azt mondja, hogy a homológ és a heterológ oltási sorok között nincs különbség. Zacher Gábor szerint Magyarországon a szülők nincsenek kellő mennyiségű információval ellátva a gyerekek oltásával kapcsolatban. Úgy véli, hogy a koronavírus-tájékoztató oldalon több információnak és szakmai véleménynek kellene ezzel kapcsolatban megjelennie.

Nem kell tartani az oltástól, be kell oltani a gyerekeket, mert náluk ez a betegség most nagyobb számban fordul elő, mint az első, második és harmadik hullámban. Megint oltási víkend van, meg jövő héten és az után is lesz, amit sokkal korábban be kellett volna már vezetni, és használják ki

– hangsúlyozta Zacher Gábor. 

(Borítókép: Zacher Gábor. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Hírek