Orbán után Lázárt is vitára hívta Márki-Zay, nem teszi zsebre a választ

2022.01.31. 16:25 Módosítva: 2022.01.31. 16:25
Orbán Viktor után Lázár Jánost is vitára hívta Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Mindkét helyről elutasító választ kapott, majd vita helyett megindult az oda-vissza üzengetés.

Amint arról szombaton az Index is beszámolt, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor mellett Lázár János korábbi kancelláriaminisztert is vitára hívta Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületében, abban bízva, hogy „bátrabb lesz, mint a főnöke”. Nem így történt, friss bejegyzése szerint Lázár János sem vállalja a vitát az ellenzéki politikussal.

Márki-Zay Péter korábban úgy fogalmazott:

Aki közfeladatra jelentkezik, attól alapvető a tisztelet a választók felé. Arra kérem Lázár Jánost, hogy adja meg ezt a tiszteletet a választópolgároknak. Bízom benne, hogy bátrabb lesz, mint a főnöke, és nem fog hazugságok mögé bújva megfutamodni.

Elutasításának indoklásában a fideszes országgyűlési képviselő Márki-Zay Pétert minősítette, a hódmezővásárhelyi polgármestert vitaképtelennek tartja, állítása szerint becsapja a saját szavazóit, a gondjaira bízott település helyett pedig önmagát építi. Emellett azt is írta, hogy bár Márki-Zay Péter jobboldalinak vallja magát, mégis a „gyurcsányi baloldal” visszatéréséért küzd, továbbá arra sem ad egyenes választ, hogy a parlamentet választaná, vagy a polgármesterséget.

Hódmezővásárhelynek és a választókerületnek nem vitára, hanem munkára van szüksége. Az itt élő emberek érdekeinek érvényesítésében, a településeink építésében és a vidék fejlesztésében továbbra is számíthatnak rám. Minden másra ott van Márki-Zay Péter

 – zárul az indoklás szövege. 

A poszt alatt gyorsan meg is jelentek a válaszok több ellenzéki politikustól, köztük rögtön Márki-Zay Pétertől, aki úgy reagált:

Amikor Orbán Viktor fél, akkor mindenkinek kötelező félnie a Fideszben?

Az LMP-s Kendernay János pedig nyúlnak titulálta a fideszes politikust, hozzátéve, hogy „nehogy már a nyúl vigye a puskát”.

Mint ismert, 2006 óta nem volt Magyarországon miniszterelnök-jelölti vita. Az ügyben eddig megnyilatkozó fideszes képviselők most azzal magyarázzák ezt, hogy úgyis Gyurcsány Ferenc a főnök, Márki-Zay Péter pedig – mint Hollik István korábban fogalmazott – egy beosztott. Az MMM-től Lukácsi Katalin erre reagálva azt kezdte fejtegetni, hogy ebben az esetben Márki-Zay Péternek Vlagyimir Putyin orosz elnököt kellett volna vitára hívnia.