Trócsányi László a KRE új rektora

2022.01.31. 19:35

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, fideszes európai parlamenti képviselő lett a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új rektora – derül ki a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala által szerkesztőségünk részére is eljuttatott közleményéből.

A politikus rektori kinevezését ma vette át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában, megbízatása február elsejétől érvényes. A feladatkört Czine Ágnes alkotmánybírótól veszi át, aki 2020. június 5-től megbízott rektorhelyettesként irányította az intézményt. Trócsányi László megbízatása 2027. január 31-ig szól.

Január 5-én az Index is beszámolt arról, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata és annak lelkészi elnöke, Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter javaslatával Trócsányi László rektori kinevezését kezdeményezik az államfőnél.

Trócsányi László a Reformátusok Lapjának nyilatkozva egyebek között arról beszélt, hogy

ma, amikor értékválság van, fiataljaink elbizonytalanodnak, számos dolgot megkérdőjeleznek, akkor nagyon is szükség van az értékalapú oktatási intézményekre.

Ezért szavai szerint a KRE-nek kiemelt felsőoktatási intézményként nagy felelőssége van. Úgy vélte továbbá, hogy nagy kérdés előtt állunk: „Ma nem az a kérdés, hogy volt-e keresztyén Európa, keresztyén Magyarország, hanem az, hogy lesz-e keresztény Európa, lesz-e keresztyén Magyarország” – fogalmazott.