Ennyit kaphat Orbán Viktor távozáskor, ha áprilisban győz az ellenzék

2022.01.31. 10:39

Átlagosan tízmillió forint – ekkora végkielégítésre számíthatnak az Orbán-kormány leköszönő miniszterei és államtitkárai, ha az ellenzék nyeri idén a választást, és a kabinetnek távoznia kell. Összesen 654 millió forintot tehetnek zsebre az érintettek a számítások szerint.

Ugyanakkor a felmérések alapján jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy a kormány a helyén marad. Ebben az esetben is borítékolható azonban, hogy a kormány átalakul, és lesznek leköszönő tagok.

Minden olyan kormánytagnak, aki legalább három éve betölti a posztját, hathavi illetmény jár felmentése esetén. Ha három évnél kevesebb időt töltött el az adott tisztségében, háromhavi pénzt kap pluszban. A jelenlegi kabinetben csak két vezetőnek nem jár semmi: Répássy Róbert igazságügyi államtitkárnak és Vágujhelyi Ferencnek, az adóhatóság vezetéséért felelős államtitkárnak.

Varga Judit igazságügyi miniszternek az összeg fele járna, 5,9 millió forint, mivel ő kevesebb mint három éve vezeti a tárcát. Orbán Viktor miniszterelnök kilencmilliót vihetne haza, mert a kormánytagok közül egyedül az ő havi illetménye nem emelkedett az elmúlt években, megrekedt másfél millió forintnál.

A legnagyobb összegre két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea jogosult, mivel nekik a legnagyobb az illetményük, ötmillió forint havonta – írja a 24.hu.

Ismeretes, hogy a 2010-es kormányváltás idején a Fidesz még hangosan kifogásolta a „pofátlanul magas” végkielégítéseket, és visszamenőleges hatállyal 98 százalékos büntetőadóval sújtotta.