Több mint egymillió forintot csaltak ki egy idős hölgytől az unokázós csalók

2022.02.01. 10:41
A gödöllői rendőrök előállítottak egy 69 éves férfit, aki a gyanú szerint futárként vett részt egy milliós nagyságrendű unokázós csalásban.

Az idős áldozattól, egy 74 éves asszonytól 1 millió 5 ezer forintot csaltak ki. A történet annyiban tér el a szokásos unokázós csalástól, hogy jelen esetben őt a fiára hivatkozva verték át (hasonló esetet már tavaly is jelentettek). 

Az idős hölgyet egy férfi hívta fel január 24-én délután, aki magát a fiának kiadva kérte az azonnali segítségét. A hívásba többen is becsatlakoztak, közülük mindenkinek megvolt a maga szerepe. Egyikük például ügyvédnek mondta magát, és így vázolta a fia szabadon bocsátásának feltételeit.

A kitalált történet szerint az idős nő fia egy kábítószerrel teli csomagot akart feladni, amikor a rendőrök elfogták. A csalók azt mondták neki, hogy a fia csak óvadék fejében kerülhet ki a börtönből, aminek összege 3,5–6,5 millió forint között várható. Az asszony közölte, csak egymilliót tud összeszedni, amit az „ügyvéd” végül ideiglenesen elégségesnek ítélt, és azt mondta, hogy a pénzért egy férfi fog érkezni kocsival az asszony házához.

Az idős nő nem sokkal később át is adta a pénzt, a sofőr pedig elhajtott. A nő később elpanaszolta a vele történteket a lányának, aki ezután beszélt is az állítólag bajba került testvérével. Így derült ki, hogy semmi sem történt vele, ezután tettek feljelentést a csalás miatt.

A rendőröknek egy nap alatt sikerült elkapniuk azt a 69 éves férfit, akit az idős asszony sofőrként láthatott. A. István egyelőre annyit ismert be, hogy nyugdíjának kiegészítéseként alkalmanként vállal fuvarokat. Azt mondta, hogy ez az út is ilyen volt: egy ismerőse kérésének eleget téve, néhány tízezer forintért teljesítette a megbízást. 

Állítása szerint fogalma sem volt arról, hogy bűnös úton szerzett pénzt szállított egy fővárosi címre.

Az utasítás szerint a csomagot kukák mögé rejtve hagyta a helyszínen

– tette hozzá. A férfit a rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. Az ügyészség egyetértett a személyi szabadság legszigorúbb korlátozására vonatkozó előterjesztéssel, indítványát a bíróság is támogatta, így A. István azóta letartóztatásba került.

A bűnsegédként elkövetett csalás bűntettével meggyanúsított férfi ellen a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le. A nyomozás feladata az egyelőre arc és név nélküli társak azonosítása és elfogása, valamint egy esetleges bűncselekmény-sorozat feltérképezése és felderítése.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, az ilyen és hasonló jellegű átverések csak akkor előzhetők meg, ha a hívott fél kellő bizalmatlansággal és fenntartással fogadja a hallottakat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az áldozattá válás elkerülése érdekében hívta életre napra pontosan három esztendővel ezelőtt a „Bontsa a vonalat!” kampányát.

Ne tegyen jót a csalókkal, tegyen nekik keresztbe, és bontsa a vonalat!

– üzenik a rendőrök az időseknek. 

(via police.hu)