Összefogunk Angolával a kékvércse védelmében

2022.02.01. 17:28

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és az Agrárminisztérium angolai partnereivel, többek között az Orbis Angola alapítvánnyal közös kezdeményezést készített elő. A kezdeményezésről Budapesten, a Magyar–Angolai Vegyes Bizottság alakuló ülésén, január 27-én és 28-án tárgyaltak a felek.

Magyarország természetvédelmi fáradozásainak a kékvércse az egyik sikertörténete – írja a MME oldala. Ez a világszerte csökkenő állományú sólyomfaj Magyarországon már nem számít kifejezetten ritkának, csaknem 1300 pár költ a pusztákon. A ragadozó madarak közül szinte példátlanul társas életmódot folytat egész évben, telepeken neveli fiókáit, de telelni is csapatokban vonul Afrikába.

Nemrég a magyar tudósok műholdas nyomkövetőkkel szerelték fel a kékvércséket, így felfedezték fel a világ legnépesebb ragadozómadár-éjszakázóhelyét Angolában. A nem mindennapi jelenség képei bejárták a sajtót, most pedig ezzel hívják fel a figyelmet a megfigyelt természeti csoda megőrzésére.

A kékvércse tavaszi vonulása előtt egyetlen gyülekezőhelyen összpontosul Angolában. Ez nagyon sebezhetővé teszi a vándormadarakat, fennmaradásukat hosszú távon az angolai–magyar partnerségben létrehozott természetvédelmi program biztosíthatja.

Az egyesület reményei szerint a találkozó lehetőséget ad arra, hogy a madarak által létesített légi híd mentén induljon el egy országokon túlmutató kékvércsevédelmi program, amely biztosítja a faj világállományának megőrzését.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.