Kubatov milliókat törlesztett, Völnernek pocsék éve volt, Lázár eladósodott

DSC3087
2022.02.01. 00:26
Nyilvánosak a köztársasági elnök, a kormánytagok, a parlamenti képviselők, illetve a polgármesterek és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai. Január 31-ig kellett nyilatkozniuk a 2021-es évet tükröző vagyoni helyzetükről.
  • Völner Pál

A korrupcióbotrányba keveredett fideszes politikus – aki államtitkári posztjáról már lemondott, de mandátumát nem adta vissza – távozásakor, január közepén már leadta tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatát – a képviselő is adott le január végén új nyilatkozatot, abban értelemszerűen államtitkári fizetését már nem tüntette fel. Ebben szerepel – 2011 óta – egy 160 négyzetméteres, 1994-ben épített nyergesújfalui ház tulajdonjogának a fele, valamint 1,5 millió forintnyi részvény és 2 millió forintnyi készpénz. A dokumentumból kiderül az is, hogy az Országgyűléstől munkájához kapott egy közel negyedmillió forint értékű laptopot, valamint egy iPhone-t is.

Viszont nyilatkozata szerint szegényebb lett 10 millió forinttal (8,5 millió forintnyi takarékbetét és 1,5 millió forint készpénz tűnt el a vagyonából), valamint 2020-as Škodáját is visszaadta.

  • Kubatov Gábor

A Fidesz pártigazgatójának vagyonnyilatkozata ezúttal sem sokat változott, de összességében jó évet zárt: tavalyhoz képest eltűnt a 2,35 millió forintos életbiztosítása, készpénzállománya viszont 4 millióval 14 millióra hízott. 2020-szal szemben tavaly nem 1,5 millió forinttal, hanem már 2,5 millióval csökkentette tartozását – így 2021 végén kereken 20 millió forint adósságot görgetett maga előtt.

Céges érdekeltségeiben ismét nem volt változás, továbbra is egy autójavító kft. és egy bt. fele az övé, a Polgárok Házában 3,34 százaléka van, míg az FTC-ben igazgatósági tag és egyesületi elnök. A kormánypárt alelnökének veterán Opel Kadettjei is megvannak még, a VW Jetta és egy oldtimer Mercedes SL is, továbbá az ezerdarabos hanglemez-gyűjtemény sem tűnt el a vagyonnyilatkozatából. Ahogy legutóbb, úgy most sem szerepel a vagyonnyilatkozatában erődszerű háza.

Eladósodás

  • Lázár János

A korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter összesen 36 ingatlant tüntetett fel vagyonnyilatkozatában – Mártélyon, Mindszenten, Hódmezővásárhelyen rengeteg szántója van, emellett erdőben, legelőben, töltésben, mocsárban van tulajdonosi és haszonélvezeti joga. 2001 óta felerészben tulajdonosa egy 260 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi háznak. Tavalyhoz képest 4 ingatlannal bővült Lázár ingatlanbirodalma: összesen több mint 30 hektárnyi szántót vásárolt Hódmezővásárhelyen.

Gépkocsiparkjában változás nem történt: továbbra is megvan a Mini Cooperje és a Land Roverje is, valamint tavalyelőtt óta lízingel egy másik Land Rovert is. Nagy értékű ingóságai között továbbra is szerepel a nyilatkozatában Gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke, miképp festményeit, műtárgyait is megőrizte.

Készpénzben őrzött vagyona 2,5 millióval 14,5 millióra nőtt, valamint tavalyhoz képest lett hitelintézeti számlakövetelése is, 8 millió forint.

2021-ben Lázár János jelentősen eladósodott: 2020-ban még „mindössze” 40 millió forintnyi tartozást tüntetett fel (magánszemélyekkel szemben), tavaly év végén viszont már 50 millióval tartozott ezen a soron, de lett mellé egy személyi hitele (18 millió forint), egy beruházási hitele (38,9 millió forint), valamint egy 7,7 millió forint értékű lízinget is feltüntetett.

Viszont bevételei is nőttek: 7,7 millió forintos bevételre tett szert könyvkiadásból, az előző évhez képest földbérletből és ingatlan után járó bérleti díjból 7 millióval többet, 17 milliót keresett. Kolozsváron, Hódmezővásárhelyen, Budapesten vannak Zrt.-éi, kft.-je.

  • Boldog István

A kormánypárti politikus ingatlanjaiban nem volt változás, 2020-ban vásárolt Kétpón egy majdnem 8 ezer négyzetméteres gyümölcsöst, amelynek háromnegyed részben lett a tulajdonosa. Ugyanitt felerészben tulajdonosa egy háznak, van egy 15 ezer négyzetméteres külterületi földje, és egy 2700 négyzetméteres szántója is.

Életbiztosítása viszont közel megduplázódott 3,15 millióról összesen több mint 6,5 millió forintra. Autója már tavalyelőtt sem volt, most sem tüntetett fel semmilyen gépjárművet a vagyonnyilatkozatában – korábban volt a nevén egy Ford Mondeo. Készpénzt, értékpapírt, bankszámlát továbbra sem vallott be.

Tartozásairól tavaly azt írtuk, hogy szinte elfogytak egy év alatt: 1,3 millióról 70 ezer forintra csökkentek 2020-ban, azonban tavaly ismét hitelt vett fel, ugyanis jelenleg több mint 2,7 millió forintos hiteltartozása van.

„Éves forgalomtól függő”

  • Kocsis Máté

A 683 négyzetméteres VIII. kerületi ingatlana (lakóház udvarral) még megvan a Fidesz frakcióvezetőjének – az ingatlan felét birtokolja. Más ingatlanja nincs, saját kocsival sem rendelkezik. Szász Endre Paragrafus című festménye továbbra is megvan

Folyószámlán és készpénzben tartott pénze tovább nőtt: a 2020-as duplázást követően összes pénze ezúttal 8 millióval hízott, immár 31 milliója van. A családon belüli 28 milliós kölcsönét tovább cipeli, ebben ezúttal sem volt változás, egyéb tartozása pedig nincs.

Országgyűlési képviselőként kapott havi bruttó 2,4 milliója mellett családi vállalkozásából is van jövedelme (amelynek negyedrészben tulajdonosa), de ezúttal nem árulta el, hogy mennyi – 2020-ban 15,25 millió forintot szerepeltetett ezen a soron, ezúttal nemes egyszerűséggel annyit írt oda, hogy „éves forgalomtól függő”.

  • Simonka György

A fideszes képviselő ellen még 2020-ban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt, a per tavaly januárban indult. Vagyonnyilatkozatában tavalyhoz képest nem volt jelentős változás: Pusztaottlaka volt polgármesterének van szántóföldi haszonbérlete a településen, ezt és a medgyesegyházi kivett udvarát is jelzálog terheli. Kocsija, vízi, légi járműve, megtakarítása továbbra sincs, csak 500 ezer forint készpénze.

26 ezer forintos köztartozását kifizette, viszont 85,8 milliós tartozása nem csökkent. Sem képviselői jövedelmet (felfüggesztették), sem egyéb jövedelmet nem vallott be. Ugyanakkor a Magyar Termés TÉSZ Kft. már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában – a vállalkozás ellen egymilliárdos csalás miatt folyt nyomozás.

  • Bajkai István

Az Orbán-család jogásza eladta XVII. kerületi családi házát – egynegyed részben volt tulajdonosa. A Pest megyei Gombán továbbra is van lakóháza, egy beépítetlen telke, övé a kultúrház, illetve van a nevén több erdő is, valamint továbbra is megvan a 2017-ben vásárolt, V. kerületi, 83 négyzetméteres lakása.

Előző évhez képest lett 1,25 millió forintnyi részvénye, míg készpénze 6 millióval 15 millióra nőtt. Hitelintézeti számlakövetelése ugyanakkor 35 millióról 8,7 millióra csökkent, viszont más szerződés alapján fennálló követelése 22 millióval 130-ra nőtt. Kocsija, műalkotása nincs, és úgy tűnik, a 3000 darabos könyv- és 2700 darabos CD-gyűjteményétől sem vált meg, ahogy a 42 milliót érő nemesfémét is megőrizte. Ügyvédi irodájából (SBGK Ügyvédi Iroda) több mint 30 milliós bevételre tett szert – előző évben ez a 150 ezer forintot sem érte el. 

2020 óta a Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjaként havi bruttó 1,5 millió forintot kap, illetve a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi tagjaként havi 752 ezer forintot.

A cégei közül az Archeon Kft.-t HiperIT Zrt.-re cserélte (25 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak), míg az Aponius Consulting Kft. és az ügyvédi irodája továbbra is megvan.

  • Németh Szilárd

A Fidesz másik alelnöke felerészben tulajdonosa csepeli családi házuknak, ahol feleségével és két gyermekével él. A XXI. kerületben egy szövetkezeti ház tulaja negyedrészben, ugyanitt, ugyanilyen mértékben egy gyümölcsösé. 

Kocsit nem tart, nyugdíj-megtakarítása viszont van, évi 650 ezer forintot fizet be. Biztosítási kötvényt hasonló értékben fizet évente. Van egy 12,1 milliós hitelintézeti pénzkövetelése, illetve lakáskassza után is fennáll egy követelése. Nem tartozik senkinek. Vállalkozással nem rendelkezik a birkózószövetség elnöke, parlamenti államtitkári jövedelmét pedig nem szerette volna feltüntetni, lehetősége van egy „törvény szerint meghatározott érték” mondattal elintézni ezt a tételt, ahogy az irodahasználat és a személygépkocsi-használat rubrikáknál is.

Németh Szilárd friss vagyonnyilatkozatában nem történt sok változás az előző évihez képest: negyedévente fizet 199 ezer forint nyugdíjkötvényt, valamint szintén negyedévente 163 ezer forint biztosítási kötvényt. Hitelintézeti számlakövetelése 13 millió forint, lakáskassza-megtakarítása 3,3 millió forint.

  • Kövér László

A házelnök 1991 óta felerészben tulajdonosa egy 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi családi háznak. 2014-ben vásárolt Škoda Superbje továbbra is megvan. Hitelintézeti számlakövetelése 3-ról 5 milliósra hízott. 10 millió forintos hiteltartozása közel 1 millió forinttal csökkent. Az Országgyűléstől kapott 9,1 millió értékű Škodáját (amely szintén egy Superb) viszont 2021 végén már nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

Cikksorozatunkban beszámoltunk Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin, a Fidesz–KDNP államfőjelöltje, továbbá miniszterek, kormánypárti és ellenzéki politikusok, illetve Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vagyoni helyzetéről.

(Borítókép: Kubatov Gábor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)