Az NNK szerint nincs influenzajárvány Magyarországon

2022.02.02. 18:14 Módosítva: 2022.02.02. 18:21

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint nincs influenzajárvány Magyarországon, annak ellenére, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 17. és 23. között 15 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Ez 29 százalékkal több, mint egy héttel korábban.

Az NNK kiemelte, hogy a koronavírus által okozott fertőzés tünetei klinikailag nem különíthetők el az influenzaszerű tünetegyüttestől, főleg az omikron-variánsnál, és a virológiai adatok alapján az orvoshoz forduló betegek nagy részénél a koronavírus-fertőzés áll a tünetek hátterében, nem az influenza.

És mivel az omikron-variáns által okozott járványhullám jelentősen befolyásolja az adatokat, ezért nem jelenthető ki, hogy Magyarországon elkezdődött volna az influenzajárvány.

A klinikai adatok alapján a heti esetszám meghaladja a influenzajárvány küszöbértékét, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű megbetegedésekért a koronavírus is felelős

– közölte az NNK, hozzátéve, hogy az egy évvel ezelőtti influenzaszezonban a koronavírus miatt bevezetett járványügyi intézkedések miatt az influenza terjedése a korábbi időszakokhoz képest jelentősen alacsonyabb volt, ezért a mostani szezonra vonatkozó járványküszöböt alacsonyabb szinten határozták meg.

(MTI)