Szörnyű szenvedések között tartotta a kutyáját

2022.02.02. 14:35
Vádat emeltek azzal a 43 éves nővel szemben, aki felelőtlen magatartásával kegyetlen kínokat okozott a saját kutyájának, akit hónapokon át másfél méteres láncon tartott. A fém annyira az állat nyakába mélyedt, hogy csak műtéttel tudták eltávolítani.

A vádirat szerint a nő kisnánai otthonában tavaly nyáron hónapokon keresztül egy másfél méteres vasláncra kikötve tartotta a nagyjából kétéves staffordshire-terrier-jellegű kutyáját. Az állat nem rendelkezett sem azonosító chippel, sem a kötelező, veszettség elleni oltással, ami jól jellemzi gazdája gondatlanságát.

A lánc felsértette a kutya bőrét, majd egy idő után a végén lévő fémkarabiner egészen a nyakába mélyedt.

Mindezt látta a vádlott is, de nem segített a szenvedő állaton, nem vette le róla a láncot, és nem részesítette semmilyen ellátásban. Az állampolgári bejelentés alapján tavaly ősszel érkeztek ki a helyszínre a rendőrök, és mentették meg szenvedéseitől az ebet, és állatorvoshoz vitték. Az ott elvégzett műtéttel sikerült eltávolítani a húsba ágyazódó karabinert.

A megmentett házőrzőt egy állatvédő szervezet vette magához. A gazdája gyanúsítotti kihallgatásakor elmondta, hogy sajnálja a történteket, de magyarázatot nem adott tettére.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja a nőt, akivel szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában.

Az ügynek azonban nem csak büntetőjogi következményei lehetnek, mivel a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága jelenleg vizsgálja a keresetindítás feltételeit annak érdekében, hogy a polgári bíróság tiltsa el az elkövetőt az állattartástól.