18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megkötözték, megverték, csonkítással fenyegették áldozatukat Újpesten

260796140 976709456304342 6108465590662875740 n
2022.02.02. 13:55

Az áldozat egy középkorú férfi, aki maga jelentette be telefonon a rendőrségnek január 24-én, hogy megtámadták az otthonában, bántalmazták, megkötözték és elvitték az értékeit – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rablási osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A sokkos állapotban levő férfi elmondása szerint egyedül él a családi házában, 18 óra körül zuhanyozni ment, ekkor elment az áram. Egyszerű műszaki problémára gyanakodott, ezért csak felkapott egy kabátot, és kiment, hogy ellenőrizze a villanyóraszekrényt, ekkor érte a támadás.

Két férfi már a küszöbön bántalmazni kezdte az áldozatot, aki a földre került, ekkor visszahúzták a házba,

ragasztószalaggal áttekerték a kezét és a lábát, a szemére is tettek ragasztószalagot, majd ütni-verni kezdték a fejét,

követelve, hogy adja át értékeit, mondja meg, mit hol találnak a lakásban – sorolta az alezredes.

A támadók

két konyhakést szorítottak a férfi nyakához, arcához, füléhez, és egyebek mellett azzal is megfenyegették, hogy levágják az ujjait, ha nem működik együtt.

A férfi azt mondta, hogy csak ötezer forint van nála, az elkövetők azonban hétezer forintot találtak a tárcájában, ezért ismét megverték.

Az alezredes elmondta azt is, az egyik elkövető tudta, hogy van egy széf a házban, azért bántalmazták a férfit, hogy megszerezzék a nyitó kódot. A széfben azonban nem találtak értéket, ezért elvették a férfi két bankkártyáját, amelyek PIN-kódját is megkapták. Az egyik rabló ekkor elment egy közeli ATM-hez, és pénzt vett fel a kártyákról. Ezt többször is megismételték úgy, hogy a férfit arra kényszerítették, interneten keresztül emelje meg a napi felvehető limitet a bankjánál.

Amikor már több pénzt nem tudnak szerezni, a férfit egy másik szobában székhez kötözték, majd rázárták a ház ajtaját. A bűncselekmény három és fél órán keresztül tartott – emelte ki Nyerges Béla, hozzátéve: a férfinak végül sikerült kiszabadítania magát, a hátsó ajtón kiosont, majd a kerítésen átmászva a szomszédjához menekült, és ott kért segítséget.

A nyomozásról az alezredes elmondta: a szomszédok, akik – bár nem észlelték a bűncselekményt – felfigyeltek az utcában egy idegen autóra. Beszámoltak arról is, hogy tavaly az áldozat házán nagyobb felújítást hajtottak végre, az egyik munkáscsapat vezetőjét látták hasonló kocsival. A rendőrök megtalálták az érintett autó rendszámát, ez alapján pedig a tulajdonost, egy nyírségi, többszörösen büntetett előéletű férfit, majd gyorsan a rendőrség látókörébe került még két férfi, őket összehangolt akcióban Mátészalkán és Budapesten fogták el.

A házkutatások során a VIII. kerületi lakásban megtalálták a sértett mobiltelefonját, okosóráját, de még az elkövetéshez használt két konyhakést is. Ezeket a sajtótájékoztatón is bemutatták, továbbá egy piros cipőt, amelynek azért volt jelentősége, mert a hirtelen támadás miatt csak erre tudott visszaemlékezni a sértett.

A három gyanúsított közül ketten mindent tagadtak és nem tettek vallomást, harmadik társuk azonban őszinte, minden részletre kiterjedő vallomást tett. A férfi elmondta, hogy gyerekkoruk óta egy környéken laktak, ismerték egymást, a kivitelezésekkel foglalkozó L. Sándor segédmunkásként alkalmazta őket. Az egyik segédmunkás, K. András dolgozott is a megtámadott férfi házán 

– fogalmazott Nyerges Béla.

A bűncselekményt T. János és K. András követte el, ők kapcsolták le a villanyórát is, míg L. Sándor a kocsiban várakozott, és fuvarozta K. Andrást a ház és az ATM között. Több körben összesen hatszázezer forintot vettek fel a férfi számlájáról. L. Sándor ellen betörések miatt is folyik eljárás, ezeket a férfi több esetben olyan helyszíneken követte el, ahol korábban szintén felújításokat végeztek.

Az alezredes elmondta: a sértett nem volt vagyonos ember, minden pénzét a házfelújításra költötte, ezért is volt üres a széf. Az MTI kérdésére közölte: az elkövetők azért gondolhatták, hogy a férfi vagyonos, mert a ház felújításakor mindig a széfből fizette ki a munkálatokat.

Az csak egy érdekes fordulat az ügyben, hogy a két végrehajtó meglopta a főnököt is, hiszen az ATM-ből felvett pénzek egy részét időnként zsebre rakták

– mondta Nyerges Béla.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket, és indítványozták a letartóztatásukat, amelyet a bíróság el is rendelt.

(Borítókép: Police.hu)