Megbuktak a hosszabbítók, az összes vizsgált termék veszélyesnek bizonyult

shutterstock 339415547
2022.02.02. 10:04
Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma górcső alá vett több, Magyarországon forgalmazott vezetékhosszabbító és -elosztó készletet. Az intézmény tizenhárom termékből tizenhármat tűzveszélyesnek ítélt meg. Ha ez nem volna elég: közülük négy akár áramütést is okozhat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tizenhárom vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek – derült ki az ITM közleményéből. Négy vizsgált termék még áramütéssel is járhat;

az összes termék forgalmazását megtiltották.

A fogyasztóvédelem igyekszik minél hamarabb kivonni a veszélyes termékeket a boltok kínálatából. 

A vezetékhosszabbító készletek alkatrészei mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek. Az ITM által megvizsgált hosszabbítókészletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égésisérülés-veszélyesnek bizonyultak, és akár áramütést is okozhatnak. 

 Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért idén fokozottan fogjuk ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, elrendelte a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak.

(Borítókép: Shutterstock)