A mosdókagylóba öntötte a vakcinát a magyar háziorvos, majd kiállította a védettségit

2022.02.02. 17:17
Vádat emelhetnek egy magyar háziorvos és asszisztense ellen amiatt, hogy az oltás beadása nélkül állítottak ki védettségi igazolványokat a pácienseiknek – közölte a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ügyészség vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást a gyanúsítottak ellen. Beszámolójuk szerint összesen 11 helyszínen „összehangolt eljárási cselekményeket” hajtottak végre azért, hogy elfogják a gyanúsítottakat, és további bizonyítékokat szerezzenek házkutatás által. Az akcióban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség is közreműködött. 

A gyanú szerint a budapesti háziorvos – szakasszisztensével együttműködve – azt a gyakorlatot alakította ki, hogy hamis védettségi igazolást állítottak ki anélkül, hogy beadták volna az ehhez szükséges oltást. A rendelésen megjelent személyek számára 15 000 és 30 000 forint közötti összegért állították ki a hamis védettségit, utána pedig az összeget egymás között egyenlő arányban elosztották.

A házkutatásokon a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól közel 60 millió forintOT foglaltak le.

Az ügyészség szerint az egyik rendelésükön két rendőr is megjelent, őket szintén gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben. A kihallgatáson elmondták: úgy kapták meg a pénzükért az asszisztens által kiállított hamis igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát a mosdókagylóba ürítette, miközben azt mondta: „hadd fogyjon”. 

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket is a korrupciós bűncselekmény miatt, majd indítványozta letartóztatásukat. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szerdán dönt. Ha a vádemelés után bűnösnek találják őket, akkor 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel lesznek büntethetők – közölte az ügyészség.

(via ugyeszseg.hu)