A MÁV hosszasan sorolja, milyen jól keresnek az alaptalanul sztrájkoló munkavállalói

B RKL20220129022
2022.02.02. 19:10 Módosítva: 2022.02.02. 19:10
Sztrájkot hirdetett a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) márciusra, miután eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vitájuk. A MÁV tiltakozik a lépés ellen.

A MOSZ Küldöttközgyűlése szerdai ülésén döntött a sztrájkról. Ennek értelmében március 10-én éjféltől kezdve határozatlan időre hirdették ki a tiltakozó akciót, amely a a vasúti személy- és áruszállítást egyaránt érinti. Ettől csak akkor állnak el, ha létrejön az a megállapodás, amely kompenzálná a 2021. évi reálkereset-veszteséget a mozdonyvezetőknél.

Nem fogadjuk el, hogy a nullaszázalékos béremelés és a magas infláció miatt közel egyhavi keresetünket elveszítettük, ennyivel ér kevesebbet a pénzünk. Nem fogadjuk el, hogy az elszenvedett reálkereset-veszteségünk ne kerüljön ellentételezésre

– írták felhívásukban, amelyben a MÁV-START Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólították fel.

Reagált a MÁV, alaptalannak és jogszerűtlennek tartják a sztrájkot

A MÁV–Volán-csoport alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését – írták közleményükben. Kifejtették: a tavaly megkötött, 2022 januárjában módosított és jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó a 2021. évben maradéktalanul betartotta, és a 2022. évben is betartja. A mozdonyvezetők munkabére az elmúlt öt év során több mint 60 százalékkal nőtt, az idei év elejétől pedig további 10 százalékkal nő majd. 

Mind a vállalatcsoporton belül, mind a teljes nemzetgazdaságban kiemelkedő mértékű havi átlagkeresetük a 2021. évben meghaladta a 700 ezer forintot. Ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási és további 300 ezer forint SZÉP-kártya-juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők közel 90 százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120–160 ezer forint közötti összegben

– áll a MÁV–Volán-csoport közleményében, amelyben azt is leszögezték: a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartják, „különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik”.

Végezetül azt is írták, hogy „a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától. Volt, aki írásban is kinyilatkoztatta, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezetének célja ezzel a sztrájkkal elsősorban a zavarkeltés” – fogalmaztak. 

(via mosz.co.hu, mavcsoport.hu)

(Borítókép:  Róka László / MTI)