Voksturizmust figyelő oldalt fejlesztett a Momentum

2022.02.02. 11:33

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja videóban jelentette be, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, melynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása.

Mint ismert, tavaly év végén változtak a lakcímszabályok Magyarországon, az újítás lényege, hogy ezentúl nem kell ténylegesen a bejelentett lakcímen élni. Az ellenzék szerint ezzel zöld út nyílt a választási csalásoknak, de számos más aggály is felmerült a módosítás miatt, a részletekről itt írtunk korábban.

Az úgynevezett voksturizmusnak tavaly decemberben a Fidesz megkönnyítette az útját, mi azonban kiharcoltuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda tegye közzé hetente a választókerületi lakossági adatokat

– vázolta a helyzetet Szél Bernadett. 

A független országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

Magyarországon a választások tisztasága komoly veszélyben van, ezért mindenhol szükség van szavazatszámláló biztosokra, azonban az addig elvezető úton is folyamatosan figyelnünk kell. Én a körzetemben használni fogom ezt a weboldalt.

Hajnal Miklós kiemelte: a Momentum informatikusai azért fejlesztették az oldalt, hogy azokat az adatokat, amelyeket a választási iroda hetente közzétesz, azonnal láthassuk.

Így valós időben követhetjük, hogy december óta mennyivel nőtt vagy éppen csökkent a választókerületben a választásra regisztráltak száma

– mondta Hajnal Miklós, hozzátéve, hogy ezek alapján kiderül, hogy egy adott választókerületben voksturizmusról lehet beszélni, vagy csak természetes népességmozgás történik.