Százezrekért kínált hamis bizonyítványt, a vevők ellen is vádat emeltek

2022.02.03. 11:44

Közokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Veszprém Megyei Főügyészség egy hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és megrendelői ellen.

Az ügyészség tájékoztatása szerint egy 44 éves, Békés megyei férfi ismeretlen társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra. A jelentkezők a megadott e-mail-címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, az árról és az átvétel helyéről. Ezután a Békés megyei férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat.

Egy polgárdi férfi 360 ezer forintért a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, amelyet később a veszprémi egyetemen nyújtott be, de az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetéskor kiderült, hogy az okirat hamis.

A férfi érettségi bizonyítványokat is készített. Egy veszprémi férfi 2019 áprilisában 180 ezer forintot fizetett érte. A bizonyítványt később megsemmisítette. A férfi párja megadta nővérének a bizonyítványhamisítók elérhetőségét, aki szintén angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 ezer forintért, de a veszprémi egyetemen erről is kiderült, hogy hamis.

Az ügyészség a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfira végrehajtandó szabadságvesztést és a bűncselekménnyel megszerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást kért, a három megrendelőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Arra a vádlottra pedig, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, pénzbüntetést indítványozott.