NATO-hadgyakorlat zajlik Magyarország felett

000 19Y8I7
2022.02.03. 16:10
Somogy megyéből többen is jelezték, hogy repülőgépek köröznek, és nagy zajjal járó manővereket hajtanak végre.

A helyi lakosságtól kapott tájékoztatás szerint sokan hallották az elmúlt napokban, ahogy repülőgépek zúgtak el a hét több napján is a dél-balatoni megye fölött – írja a Sonline Somogy Megyei Hírportál.

Mivel a légi járművek előzetes tájékoztatás nélkül cirkáltak, az újság szerkesztősége a Flightradar alkalmazás segítségével beazonosította, hogy

egy FAF4099-es lajtromszámú repülőgép köröz robajló zajjal folyamatosan Magyarország déli részén.

A lajstromszámra keresve kiderült, hogy az azonosító a francia hadsereg egy Boeing CW135-ös gépéhez tartozik, ez volt, amelyik többször is arrafelé repült az utóbbi pár napban.

A megyei újság ekkor kérdéssel fordult a Magyar Honvédség sajtóosztályához, de a szaktárca a cikkük megjelenéséig nem adott tájékoztatást a francia hadsereg tankerének jelenlétéről.

Ám voltak olyanok a megyében, akik látták, hogy F18-as vadászgépek is a légtérben tartózkodtak,

miközben az említett Boeinggel a légi tankolást gyakorolták.

Mivel jelenleg három európai ország – a finn, a spanyol és a svájci hadsereg – rendelkezik F18-asokkal, valószínűsíthetően NATO-hadgyakorlat történik a magyar légtérben.

Frissítés: valóban Super Hornetek repülnek a magyar légtérben

A "Lódarazsak" jelenlétének okára a Honvédelem.hu írása ad egyértelmű választ.

Eszerint a „Neptune Strike 2022” elnevezésű többnemzeti gyakorlat fő célja a NATO-tagállamok haderejei közti együttműködés erősítése. A kiképzési eseményt támogató F/A-18 Super Hornet vadászbombázók a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő,

az Amerikai Haditengerészet (US Navy) állományába tartozó CVN75 USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó fedélzetéről szállnak fel, és onnan érkeznek hazánk légterébe.

A viszonylag nagy távolságú repülés után légi utántöltést hajtanak végre, majd a magyar előretolt repülésirányítókkal (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) a közvetlen légi támogatás eljárásait gyakorolják. A „Neptune Strike 2022” remek lehetőséget teremt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, illetve az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár JTAC állományának a ritkán elérhető típussal való közös kiképzésre.

A gyakorlat alkalmával a magyar JTAC-eknek lehetőségük nyílik nemzeteken és haderőnemeken átnyúló tervezésre, koordinált támadások kivitelezésére, fedélzeti radarral (Synthetic Aperture Radar - SAR) történő célegyeztetésre, illetve a légi utántöltések koordinálására.

(Borítókép: Az  F/A 18 Hornet vadászrepülőgép. Fotó:  Fabrice COFFRINI / AFP)