Kilenc pénzügyőrt ítéltek börtönbüntetésre korrupció miatt Szegeden

2022.02.03. 16:26

A Szegedi Törvényszék kilenc pénzügyőrt ítélt el első fokon csütörtökön, a pénzügyőrök ugyanis készpénzt fogadtak el utasoktól, amikor a röszkei autópálya-határátkelőhelyen láttak el szolgálatot.

A korábban osztályvezetőként dolgozó, őrnagyi rendfokozatú elsőrendű vádlottat a bíróság vezető beosztású hivatalos személyként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásában mondta ki bűnösnek. Volt beosztottjait pedig hivatalos személyként üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt találták bűnösnek.

A korábbi őrnagyot öt év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék, míg társaira egy év öt hónap, valamint két év négy hónap közötti börtönbüntetést szabtak ki.

Négy vádlott szabadságvesztését három, valamint négy évre felfüggesztették, továbbá több százezer forint pénzbüntetést is kiszabtak, emellett több millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek.

A vádirat szerint 49, a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szolgálatot ellátó pénzügyőr 2017 októbere és 2018 májusa között a külföldi utasoktól, buszsofőröktől, tehergépjármű-vezetőktől készpénzt fogadott el. A pénzügyőrök az említett időszakban 4356 esetben követtek el korrupciós cselekményt.

Alkalmanként általában öt és száz euró közötti összeget kaptak, de elfogadtak forintot és más valutát is.

A bíróság az előkészítő ülésen kilenc vádlott esetében hozott ítéletet, akik beismerő vallomást tettek és lemondtak a tárgyalásról.

A vádlottak a kilépőoldalon az utasok áfa-visszaigénylését intézték, valamint a belépőoldalon a teherforgalmat ellenőrizték. Az átkelőn szervezett rendszer működött, a pénzügyőrök az ellenőrzések után kapták meg az utasoktól a pénzt, amelyet a lebukás elkerülése miatt valamelyikük rendszeresen összegyűjtött, majd a szolgálat végeztéig elrejtett, később pedig elosztották egymás között.

Nyomatékos enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a bűnösségüket beismerő vádlottak mindegyike munkát végez, rendezett körülmények között él, a társadalomba történő visszailleszkedésük sikeresnek tűnik.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

(MTI)