Meghallgatnák Orbán Viktort, hogy Vlagyimir Putyin tudja-e zsarolni

D MTI20220201013
2022.02.04. 10:24

Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke, a Jobbik képviselője Mesterházy Attilával, a külügyi bizottság szocialista alelnökével tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy várják Orbán Viktort a külügyi bizottság ülésére.

Brenner Koloman szerint régóta megfigyelhető az az általános tendencia, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása alatt a külpolitikai egyensúly „végletesen kelet felé tolódott”, miközben Magyarország Szent István óta nyugati elkötelezettségű. A politikus úgy látja, hogy ez az eltolódás mutatkozott meg Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóján.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség helyre szeretné billenteni a külpolitikai egyensúlyt. A jobbikos képviselő fontosnak nevezte, hogy kiegyensúlyozott politikai, gazdasági kapcsolatokat ápoljanak Oroszországgal, Kínával és Törökországgal, de a nyugati, euroatlanti értékválasztásnak is egyértelműnek kell lennie.

Mesterházy Attila arra emlékeztetett, pár héttel ezelőtt kezdeményezte a külügyi bizottság kormánypárti elnökénél, Németh Zsoltnál, hogy akár zárt ülést tartva hallgassák meg az Információs Hivatalt és a külügyminisztériumot az orosz–ukrán feszültségről, valamint a NATO–Oroszország-tárgyalásokról. Németh Zsolt ezt nem utasította el, de a következő két ülés napirendjén mégsem szerepelnek ezek a pontok.

A szocialista politikus hozzátette: Orbán Viktort meghallgatnák a moszkvai tárgyalásáról, az orosz–ukrán viszonyról, a paksi beruházást érintő esetleges korrupcióról, valamint arról is, hogy 2009 környékén minek a hatására változott meg Orbán Viktor véleménye Oroszországról, lehet-e olyan információ Vlagyimir Putyin kezében, amivel zsarolhatja a miniszterelnököt.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: Benkő Vivien Cher MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)