Drágább lesz idén az érettségi, de van egy jó hír is

2022.02.04. 11:11

Drágább lesz idén az érettségi annak, aki újra érettségizne vagy szintemelő vizsgát tenne. A középszintű érettségi díja a minimálbér 15 százaléka, ez az idei évben 30 ezer forint.

Az Eduline oktatási portál beszámolója szerint az emelt szintű érettségi többe kerül, annak díja az éppen aktuális minimálbér 25 százaléka, ami 2022-ben 50 ezer forint. A portál hozzáteszi, hogy a végzős középiskolásoknak továbbra is ingyenes az érettségi.

Az érettségi vizsga – az intézmény fenntartójától függetlenül – térítésmentes a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. Térítésmentes továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótlóvizsgája. Térítésmentes továbbá az érettségi végzettséggel rendelkező, szakgimnáziumi oktatásban megkezdett tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga

– olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

A cikkből kiderül, hogy akik a járványhelyzet miatt nem mentek el az írásbeli vizsgára a 2020–2021-es májusi érettségi szezonban, idén májusban térítésmentesen vizsgázhatnak.