A járványhelyzet mögé bújva kerüli el az esetleges kérdéseket a Fővárosi Törvényszék elnöke

BJASZ20200701027
2022.02.04. 07:12

Járványügyi adatokra hivatkozva február 28-ra halasztotta el a Fővárosi Törvényszék elnöke a jövő hétfőre, február 7-re tervezett összbírói értekezletet.

A Népszava információi szerint a hétfői fórumon pályázatokat véleményeztek volna a bírák, közülük pedig bármelyiküknek van lehetősége egyéb, akár a törvényszék elnökével kapcsolatos kérdéseket is feltenni.

A lap arról ír, hogy a Fővárosi Törvényszéken nagy visszhangot keltett, amikor a sajtóban megjelent információk után Tatár-Kis Péter elismerte, hogy találkozott a végrehajtói kar azóta előzetes letartóztatásba került elnökével, Schadl Györggyel.

A híradások szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke azt akarta elérni, hogy Tatár-Kis Péter távolítsa el azt a bírót (a PKKB Perenkívüli Csoportjának csoportvezetőjét), aki akadályozza egy Schadl által kifogásolt végrehajtó megbízatásának visszavonását.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy emiatt az Országos Bírósági Hivatal igazgatási célvizsgálatot indított rendelt el a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon. Azt vizsgálják meg, hogy az elnöki ügyvitel hatálya alá tartozó ügyintézési gyakorlat jogszerűen történt-e.

A vizsgálati jelentés elkészítésének határideje 2022. április 15.

(Borítókép: A Fővárosi Törvényszék a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség és két kerületi ügyészség közös épülete a főváros V. kerületében a Markó utca 27.-ben. Fotós: Jászai Csaba / MTI)