A MOK megdöbbent a hamis oltási igazolásokon

D ATI20210530008
2022.02.04. 11:24 Módosítva: 2022.02.04. 13:06

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége mélyen elítéli, hogy egyes egészségügyi dolgozók anyagi vagy egyéb érdekből hamis oltási igazolásokat vagy teszteredményeket adnak ki, ezért a szervezet meg fogja tenni a szükséges és jogszerű etikai lépéseket az elkövetőkkel szemben – közölte a MOK az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

A kamara közleményében leszögezi: az ilyen cselekedet az orvosi esküvel és hivatással is ellentétes.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége megdöbbenéssel értesül arról, hogy miközben a Covid–19-járvány több mint negyvenegyezer honfitársunk életét követelte, és már második éve hatalmas terhelést okoz az egészségügy dolgozóinak, vannak olyan kollégák, akik anyagi vagy egyéb érdekből hamis oltási igazolásokat, hamis teszteredményeket adnak ki

– írják.

A szervezet vélhetőleg arra az ügyre reagált, mellyel kapcsolatban először még a Magyar Tenisz Szövetség tett közzé saját honlapján egy rövid közleményt csütörtökön. A szövetség tájékoztatása szerint alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a Covid–19-vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban.

A szervezet elnöksége vizsgálatot rendelt el az ügyben, valamint arra kérte Lázár Jánost, a testület fideszes elnökét, hogy az alapos gyanúra való tekintettel tegyen büntetőfeljelentést az ügyben ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Nem sokkal a teniszszövetség közleménye után a Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki, amelyben azt írták: az egyetem rektora, Merkely Béla azonnali hatósági eljárást kezdeményezett, és belső vizsgálatot indított.

Ugyanis egy rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy az egyetem nevében több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, úgynevezett »további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában« kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem

– olvasható az egyetem oldalán.

(Borítókép:  Az asszisztens átadja egy férfinak az oltási igazolást 2021. május 30-án.  Fotó:  Balázs Attila / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla