Öt vágyott gyermekből négy megszületik

DMARC20191115022
2022.02.04. 12:57 Módosítva: 2022.02.04. 12:58
A pandémiával dacolva javultak a gyermekvállalási adatok Magyarországon.

A magyar család- és népesedéspolitika hatékonyságát, sikereit mutatja be egy új videósorozat, amelyet KINCS Percek címmel indított a Kopp Mária Intézet a Népesedését és a Családokért.

A KINCS Facebook- és YouTube-oldalán elérhető néhány perces kisfilmek a jövőben mindig egy-egy témát járnak körbe, és pontos adatokkal igazolják a kormányzati intézkedések eredményességét.

Az első rész az elmúlt tíz év demográfiai folyamatairól szól, és kiderül belőle, hogy Magyarországon a koronavírus-világjárvány ellenére is javultak a gyermekvállaláshoz és a házasságkötésekhez kapcsolódó adatok. 

Tavaly tovább nőtt a házasodási és a gyermekvállalási kedv, így 2021-ben az előzetes adatok alapján közel ötezerrel több esküvő köttetett, mint 2020-ban, összesen 72 ezer, ami 7,3 százalékos emelkedést jelent

– mondja Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. 

Közben ráadásul a születések száma is nőtt: 2021-ben 93 ezer kisbaba született, ami 2010-hez képest háromszázalékos növekedés. A születési arányok javulása az elmúlt évtizedben annak ellenére emelkedett, hogy közben a gyermekvállalási korban lévő korosztály létszáma több mint hatszázezerrel zsugorodott. 

Ma már öt vágyott gyermekből nem három, hanem négy születik meg, vagyis a pandémia ellenére is javultak Magyarországon a gyermekvállaláshoz kapcsolódó adatok

– hangsúlyozza a KINCS elnöke.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)