Süli János: Az ügyészek nem házkutatást tartottak, csak iratokat kerestek a Schadl-ügyben

2022.02.04. 07:31
A tárca nélküli miniszter elmondása szerint senkinek sem beszélt a történtekről, ugyanis titoktartási nyilatkozatot írt alá.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy egy összehangolt akció keretében három minisztériumban is házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség.

Információk szerint a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is iratokat kerestek Schadl György (a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke) és Völner Pál (az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára) lehallgatott telefonbeszélgetései alapján.

Az RTL híradójának kérdésére Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

AZÉRT NEM TUDOTT KORÁBBAN A HÁZKUTATÁSRÓL, MERT BÁR AZ ÉRINTETT RÉSZLEG FORMÁLISAN A MINISZTERELNÖKSÉGHEZ TARTOZIK, VALÓJÁBAN SÜLI JÁNOS, A PAKSI BŐVÍTÉSÉRT FELELŐS TÁRCA NÉLKÜLI MINISZTER IRÁNYÍTÁSA ALATT ÁLL.

Süli János állítása szerint semmiről sem egyeztetett Schadl Györggyel. A politikus a 444.hu által közölt videóban többek között arról is beszélt, hogy amit az ügyészség végzett, az nem igazán házkutatás, hanem iratokat kerestek.

A tárca nélküli miniszter elmondása szerint senkinek sem beszélt a házkutatásról – aminek a végére érkezett meg a minisztériumba –, ugyanis titoktartási nyilatkozatot írt alá. Állítása szerint Völner Pállal napi szinten találkozott, de erről az ügyről sosem beszéltek.

A nyomozóhatóság egy szabadalommal kapcsolatos pályázatról kérdezte Sülit, amivel kapcsolatban lobbiztak nála. Egy szén-dioxid-mentes építőanyaggyártási módszerről faggatták, amiről állítása szerint nem tudtak. De nem találkoztak, és levelezés sem volt köztük.

Süli János elmondta: nem számított rá, hogy „bármi szál” lesz az ügyből, akár Völner Pállal kapcsolatban, ezért nem számolt be a házkutatásról a többi miniszternek.

Van nekem sok dolgom, amiről nem számolok be, azért vagyok felelős miniszter

– fogalmazott a miniszter a 444 videójában.