Szijjártó Péter megválaszolta, miért kapott diplomata-útlevelet Schadl György

D MTZ20220204019
2022.02.04. 16:32
Völner Pál kérésére állították ki az okmányt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar botrányba keveredő elnökének.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: tavaly februárban kaptak egy hivatalos kérelmet az igazságügyi miniszter helyettesétől, Völner Pál államtitkárról arra vonatkozóan, hogy állítsanak ki diplomata-útlevelet Schadl Györgynek.

Hogyha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzánk, akkor én annak eleget szoktam tenni

– tájékoztatta Szijjártó Péter az ATV-t. Hozzátette: tavaly februárban is így tett, idén januárban viszont a Schadl György ellen folyó bűnügyi eljárás miatt visszavonták az útlevelet.

Schadl Györgynél akkor találták meg a diplomata-útlevelet, amikor november 5-én elfogták a rendőrök a Liszt Ferenc repülőtéren. A végrehajtói kar elnöke azt mondta: azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a koronavírus-járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. Az útlevelet a külügyminisztérium január 3-i dátummal vonta vissza.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdezték, miért kaphatott diplomata-útlevelet Schadl György. Ő akkor azt válaszolta: úgy tudja, hogy minden kamarai vezetőnek van diplomata-útlevele.

Nemrég kiderült, hogy Schadl György ügyével kapcsolatban három minisztériumban is vizsgálódtak a hatóságok. A nyomozók többek között a Miniszterelnökségnek azon a részlegén is kutakodtak, amelyet Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter vezet.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. február 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)